Årets kringelställe

Illustration på en kringla med texten Årets kringelställe Södertälje kommun

Vinnare av utmärkelsen Årets Kringelställe är Nyvaket Café och dess ägare Sari Tolfmark. Utmärkelsen delades ut under Södertäljegalan på Södertälje Företagardag den 3 februari 2023.

Det finns många fina platser i kommunen. Vilken är din favorit? Fram till den 27 januari 2023 var det möjligt att rösta på sin favorit. Tack alla ni som röstade! Vinnaren avslöjades på Södertäljegalan i samband med Södertälje Företagardag den 3 februari 2023.

Nyvaket Café vann utmärkelsen, grattis!

Priset delades ut av Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun.

Sari Tolfmark som driver Nyvaket Café fick ta emot utmärkelsen Årets Kringelställe.

Beskrivning:

Södertälje kommun delar ut pris för att premiera en plats eller en entreprenör med en verksamhet som är uppskattad och lockar besökare, såväl södertäljebor som externa besökare, kort och gott ett ”Smultronställe” i Södertälje. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra platser och entreprenörer som bidrar till att göra Södertälje till en attraktiv kommun.

Motivering:

Årets Kringelställe går till Nyvaket café med sin alltid glada och positiva ägare Sari Tolfmark som kämpat under företagets första år med pandemirestriktioner och en allt mer osäker omvärld.

Nyvaket café välkomnar alla i familjen, även de med fyra ben, och är en lugn oas i ett annars fartfyllt Södertälje. Caféet är ett gammaldags personligt café med ett stort utbud på hembakat i 1950-talsmiljö.

Om utmärkelsen

Under december och januari var det öppet för alla att nominera en plats eller entreprenör i Södertälje kommun. Över 30 olika nomineringar skickades in. Därefter var det möjligt att rösta på fem finalister, de fem som hade fått flest nomineringar. Röstningen avslutades den 27 januari.

Finalister Årets kringelställe:

  • Nyvaket Café – nystartat fik som öppnade för ungefär ett år sedan på Värdsholmen, centralt i Södertälje. Ett personligt café i 50-talsmiljö som drivs av Sari Tolfsmark. Här finns ett brett utbud av tidstypiskt hembakat alla är välkomna, även hundar.
    Läs mer om verksamheten på deras Facebook-sida: Nyvaket Café 
  • Tom Tits Experiment – 1987 startade detta science center i Södertälje, med hundratals experiment som besökare i alla åldrar får testa och lära sig att naturvetenskap och teknik är kul och lustfyllt! Läs mer om verksamheten: Tom Tits Experiment
  • Torekällberget – här berättas Södertäljes historia. Här erbjuds strövtåg nära djur och natur i vacker inspirerande miljö. Friluftsmuseet startades år 1929 av Kulturhistoriska Föreningen och här kan besökaren ta del av ett Södertälje som inte längre finns - med staden och landet så som det var på 1800-talet. Läs mer om verksamheten: Torekällberget 
  • Enhörna IF – är en flerfunktionsförening för människor i alla åldrar, elit som motionär. Här finns en tillhörande friluftsgård som är en inkluderande mötesplats för alla oavsett ambitionsnivå. Det här är en plats för gemenskap, fysisk aktivitet och återhämtning, som drivs av eldsjälar under årets alla säsonger. Läs mer om verksamheten: Enhörna IF 
  • S/S Ejdern – ett flytande museum byggt år 1880. Världens äldsta koleldade ångfartyg med originalmotor i bruk. Under sommaren trafikerar Ejdern bland annat Södertälje – Birka och Södertälje – Drottningholm. Museiföreningen drivs av ideella krafter och är ett viktigt kulturarv för Södertälje. Läs mer om verksamheten: Ejdern

Kriterier för att bli nominerad

Kriterier för att bli nominerad

Under december och januari var det öppet för alla att nominera en plats eller entreprenör i Södertälje kommun. Nomineringar skickades in via kommunens webbplats.

För att bli nominerad måste något av följande kriterier uppfyllas:

  • en plats eller en entreprenör med en verksamhet som stärker Södertälje kommuns varumärke
  • lockar externa besökare och medborgare
  • bidrar till att marknadsföra kommunen som en attraktiv plats att besöka