Viktig information om valet

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Förtidsröstningen börjar den 8 maj och pågår fram till valdagen. Röstkort skickas med post till de som rösträtt.

Här på vår webbsida om EU-valet samlar vi viktig information. Vi fyller på med information kontinuerligt. Att rösta är en demokratisk rättighet. Genom att rösta i EU-valet är du med och påverkar vilka politiker som ska representera Sverige i EU-parlamentet de kommande fem åren.

 

Information in other languages expand_less expand_more

The Swedish Parliament's EU Information Services for other languages: The Swedish Parliament

Hur går valet till? expand_less expand_more

EU-valet går till på samma sätt som valen till kommun, landsting och riksdag.

Om du är röstberättigad får du ditt röstkort i brevlådan mellan den 2-8 maj. På röstkortet finns adress till vallokalen där du får rösta och vilka tider vallokalen är öppen.

Om du inte fått ditt röstkort, eller om du tappat bort det, kan du beställa ett nytt hos Södertälje kommun, Länsstyrelsen eller Valmyndigheten.

Du röstar på det parti du vill ska representera dig i Europaparlamentet. Du kan rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta ett kryss vid namnet. Ett parti måste få minst 4 procent av rösterna för att få plats i Europaparlamentet.

Läs mer om hur valet går till:

Rösta med bud eller ambulerande röstmottagare expand_less expand_more

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du till exempel är funktionshindrad eller har hög ålder.

Du kan också utse ett bud som röstar i ditt ställe, om du inte kan ta dig till vallokalen alls. Det är särskilda rutiner som gäller när du röstar med bud.

Du kan rösta med bud om du:

  • är sjuk
  • är funktionshindrad
  • har hög ålder och inte själv kan ta dig till vallokal
  • är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt
  • bor utmed en lantbrevbärarlinje. Då kan lantbrevbäraren vara bud åt dig

Det krävs ett särskilt material för att kunna budrösta. Du kan få det materialet från kommunen eller den statliga Valmyndigheten.
Material för budröstning finns att hämta i på alla platser där det går att förtidsrösta. Här kommer du under våren att kunna hitta adress till alla lokaler för förtidsröstning i Södertälje kommun: Här kan du rösta

Ambulerande röstmottagare

Valnämnden har utsett ambulerande röstmottagare för kunna hjälpa den som själv inte kan ta sig till en vallokal. En ambulerande röstmottagare kan göra hembesök och ha med sig valsedlar. Din röst görs i ordning, och sedan tar röstmottagaren med sig din röst i kuvert och ser till att den hamnar rätt, hos det valdistrikt som du tillhör.

Behöver du hjälp med att rösta eller har frågor om budröstning eller ambuleradende röstmottagare - kontakta Södertälje kommun på telefon: 08-523 010 00.

Läs mer

Det finns även mer information på Valmyndighetens webbplats: Hjälp vid röstning

Vallokaler - här kan du rösta expand_less expand_more

Du kan antingen förtidsrösta - eller rösta på valdagen den 26 maj. Du kan förtidsrösta var som helst i hela landet eller i någon av kommunens förtidsröstningslokaler. Läs mer här: Vallokaler