Lyckat samarbete leder till anställning

Deltagarna från 2024 och 2025 i samarbetsprojektet mellan Socialkontoret, Arbetsförmedlingen samt Scania för att få fler utrikesfödda kvinnor till att jobba inom industrin.

2022 bjöd Scania in socialkontoret och Arbetsförmedlingen till en workshop ”Hur får vi in fler utrikesfödda kvinnor till att jobba inom industrin?” Det blev startskottet för ett samarbetsprojekt som hitintills har gett 17 kvinnor anställning på Scania. Aydin Özkaya, verksamhetsutvecklare på enheten för arbete och studier berättar mer om projektet som nu blivit ett arbetssätt/ett verktyg.

Socialkontoret har till sommaren kunnat fira att de tillsammans med Scania och Arbetsförmedlingen avslutat omgång två av samarbetsprojektet för att få fler utrikesfödda kvinnor i arbete och samtidigt öka mångfalden på en arbetsplats. I juni månad var det nio kvinnor som fick anställning på Scania och som då genomgått en sex månader lång utbildning/praktik i allt från arbetslivskunskap, data och digitalisering till svenska på arbetet. Förra året var det åtta kvinnor som fick anställning efter avklarad utbildning. Totalt har det varit 27 deltagare.

Det är en sådan oerhörd glädje och stolthet som jag känner nu, säger Aydin Özkaya och fortsätter:

  Vårt samarbetsprojekt har lett till att totalt 17 kvinnor idag har anställning på Scania. Något som ingen av de trodde var möjligt när de första gången träffade oss. Att se glittret i ögonen på kvinnorna när de har lyckats få ett arbete efter så många år i utanförskap, det hoppet och glädje, går inte att beskriva i ord. Det här är stunder när jag verkligen är stolt över mitt arbete och vad som kan åstadkommas när det finns vilja. Utan Scania och deras hängivna arbete i att möjliggöra, att erbjuda praktikplatser och sedan anställa, skulle detta inte vara möjlighet. Jag har inte hört talas om något liknande någon annanstans i Sverige. Att Scania tar emot och utbildar personer som inte alltid kan perfekt svenska men lär dem ”scaniasvenska” det vill säga ger dem ett språk som de kan använda på arbetsplatsen och sen anställer dem på heltid - en stor eloge till Scania.

Vi kommer att starta omgång tre i höst vilket innebär att detta har blivit ett verktyg och arbetssätt för att bryta utanförskapen, skapa trygghet och minska arbetslöshet och inte längre bara ett projekt. Vi har också tack vare detta lyckade projekt, kontakt med företag såsom bussbolag, vård- och städbolag, drift- och underhållsföretag. När Scania visar hur det går att göra blir det enklare för andra bolag att göra likadant. Vi har också startat diskussioner med AstraZeneca som är en annan stor arbetsgivare i Södertälje. Tillsammans ger vi människor en möjlighet till arbete vilket ger dem en samhörighet och känsla av att vara del av samhället!

I projektet står Scania för arbetspraktik inom montering, Arbetsförmedlingen hittar och godkänner deltagarna utifrån enskilda förutsättningar och socialkontoret projektleder samt utbildar om arbetslivskunskap, språk, data och digitalisering.

I Södertälje är det cirka 70 procent av de arbetslösa kvinnor och Scania har som mål att ha minst 30 procent anställda kvinnor. Så att samarbeta för att få fler kvinnor ut i arbetslivet är en win-win situation. ­­