Att gå traineeprogrammet för socionomer

Marian och Lars står i ett rum framför ett fönster, foto.

Vårt program som vi haft i fem år är en väldigt bra rekryteringsväg både för oss som arbetsgivare och för studenterna som får en grundlig och lugn start till arbetslivet. Programmet ger en realistisk introduktion i yrket som socialarbetare samtidigt som studenterna får lära känna vår verksamhet i Södertälje kommun.

Marian Waleed berättar så här om varför hon sökte programmet och hur det är att gå steg 2:
- Jag blev tipsad av skolan och av äldre elever att söka och eftersom jag bor i Södertälje så kändes det väldigt bra när jag blev antagen. Steg 1 gjorde jag på arbetsmarknadsenheten där de arbetar operativt så till steg 2 sökte jag till försörjningsstöd som jobbar med myndighetsutövning. På försörjningsstöd samverkar vi med många olika enheter till exempel Arbetsmarknadsenheten dit klienter som behöver utökat stöd i att finna ett arbete kan remitteras. Att få erfarenhet av båda enheterna har varit väldigt värdefullt för mig och ger en bra överblick över hur socialtjänsten fungerar.
- I steg 2 går man på studentmedarbetaravtal och får betalt. Jag jobbade max 40% vilket aldrig blev ett problem att kombinera med studierna eftersom min arbetsplats var väldigt flexibel med att flytta mina timmar om jag behövde. Jag blev också erbjuden att sommarjobba vilket blev ett extra plus i plånboken. 
- Jag vill verkligen rekommendera traineeprogrammet. När jag är färdig med mina studier till jul så har jag ett helt års arbetslivserfarenhet att skriva in i mitt CV och som det ser ut nu så kommer det att finnas en möjlighet för mig att bli anställd nästa år. Då kommer jag ju inte ha någon som helst startsträcka utan vet hur vi arbetar och vilka mina kollegor är. 

Lars Fränstam är chef på försörjningsstöd och har haft flera studenter under årens lopp. Han säger så här om att ta emot studenter:
- För mig som chef är detta verkligen en bra rekryteringsväg. Vi har ju lärt känna varandra redan under ett år så det blir en väldigt odramatisk övergång till anställd.
- Jag tycker också att det är positivt för hela arbetsgruppen. Vi får en chans att hjälpa någon in i arbetslivet men får också nya idéer och perspektiv av studenterna. Det ger oss alla extra energi. 

Nästa traineeprogram

Ansökningsprocessen till våren 2024 är precis avslutad och det kommer att bli sju nya studenter som går steg 1 och då både på socialkontoret och omsorgskontoret. - här kan du läsa mer om vårt traineeprogram.