Samarbetsprojekt "Wear & Share"

Kläder håller oss inte bara varma. Med klädseln talar vi om vilka vi är – ibland omedvetet men ofta högst medvetet. Vad vi tycker är fint förändras ibland över tid, när modet förändras. Ett plagg vi gärna bär ena året, vägrar vi kanske att bära några år senare. Andra plagg sparar vi hela livet. I projektet "Wear & Share" har några elever från Blombackaskolan åk 9 och Torekällberget funderat kring de här frågorna genom ett klädhistoriskt perspektiv.

Bakgrund till projektet

Torekällberget är med i ett samarbetsprojekt tillsammans med Forssa museum i Finland och Struer museum i Danmark som kallas ”Wear and Share”. Målet är att skapa möjligheter för ungdomar att delta i aktiviteter på museer kring temat textilier. Museerna har fått en summa pengar från Nordic Culture points Culture and Art Programme. För dessa pengar har vi genomfört projektet.

Samarbete med textilelever i årskurs 9 på Blombackaskolan

Vi besökte en grupp elever från åk 9 på Blombackaskolan inom tillvalet textil och presenterade oss och projektet. Eleverna fick ett frågeformulär som är utformad som en etnologisk undersökning. Deras första uppdrag var att svara själva på frågorna i frågeformuläret och att intervjua någon i deras omgivning. Exempel på frågor: Vad tycker du är det snyggaste plagget du äger? Vad skulle du aldrig sätta på dig? Finns det något plagg som du tyckte om förut – men inte skulle bära längre. Intervjuerna är med i utställningen.
Ungdomarna fick sedan besöka Torekällberget. Vi berättade om kläder och identitet på 18- och 1900-talet och tittade på dräkter ur samlingarna. De fick välja en historisk dräkt som de tyckte bäst om. De skrev ner varför de valde just den dräkten. Texterna och dräkterna som de har valt är med i utställningen.

Nästa gång vi träffades, var på Storgatan i Södertälje. De fick välja ut två outfits i någon klädesbutik på Storgatan. De fick också skriva en kort förklaring till varför de valde just de här kläderna. Torekällberget köpte kläderna som de har valt och de visas i utställningen.

Parallellt har eleverna sytt dräkter i syslöjden, inspirerade av historiskt mode. Dräkterna visas i utställningen. De har fått skriva utställningstexter till dräkterna.

Slutligen har ungdomarna fått vara med och ställa ut kläderna i montrarna. Onsdag 10 maj 2017 var det vernissage. Då fick ungdomarna berätta om projektet och visa upp kläderna.

Medverkande ungdomar från Blombackaskolan åk 9: Cecilia, Amanda, Nahrin, Maria, Sandra, Jessica och Milad. Pedagog: Gisela Tingström.
Från Torekällberget: Kristina Svidén, Annika Suomio-Ulander