Biologiska museet

Biologiska museet stod färdigt 1913 och är Södertäljes äldsta museum. Museet är en liten pärla väl värt ett besök.

Museet ligger på Erik Dahlbergs väg mellan Telgegymnasiet och Rosenborgsskolan och är uppfört i en stram jugendstil, vanlig för offentliga byggnader i början av 1900-talet. Arkitekt var Hjalmar Cederström. Carl Fredrik Liljevalch, affärsman, mecenat och ägare till Saltskogs gård donerade pengar till byggnaden.

Museet byggdes som studiesamling för de båda skolorna, men tanken var också en bredare folkbildning då även allmänheten välkomnades till det lilla museet.

Biologiska museet är inrett med ett långt diorama som visar uppstoppade sörmländska djur och fåglar i uppbyggda miljöer mot en fondmålning. Gustaf Kolthoff var konservator och hans son Kjell Kolthoff, som även han var konservator, målade fondmålningen.

Idag visas museet för skolklasser och är öppet för övriga grupper efter bokning. Förskolan och grundskolan i Södertälje kommun går in gratis via Kultur i skola och Kultur i förskola.

Övriga betalar enligt följande:
Pris för barngrupper 700 kr
Pris för vuxengrupper 1500 kr
Max 25 personer per grupp

En visning i museet, med Torekällbergets biolog som guide, tar ungefär en timme. Innehållet berör museets och upphovsmännens historia samt Södertälje under tiden då museet byggdes. Dioramat och de arter man kan se där tar huvuddelen av tiden i anspråk, liksom hur faunan förändrats över tid.

Välkommen med er bokning till hanna-martha.bergstrom@sodertalje.se

 Broschyr 1983 Biologiska museet, scannad 20170119.pdf OBS! Broshyren trycktes 1983, kontaktuppgifter och öppettider med mera är inaktuella.