Gutefår

Fåret är ett av våra äldsta husdjur. Från fåret har människan fått både ull, kött, skinn, horn och mjölk. Förr kardades och spanns ullen hemma på gården och av garnet kunde man väva eller sticka kläder. Ullen kan också tovas.

 

Gutefåret liknar vikingatidens får och är den enda svenska fårras där alla djur har horn. Baggens horn är kraftigare och längre än tackornas horn, som är kortare och bakåtböjda.

Gutefåren härstammar från det gotländska utegångsfåret, som är en lantras med behornade och kulliga (hornlösa) djur, från 1940-talet.

Gutefåren ger bra skinn och fint kött. Ullen passar för tovning. Ullen kan vara grå eller brun till färgen. Varje år fäller gutefåren sin ull och en ny kommer upp under den gamla. Det går då att dra av ullen, något som kallas för att lyda fåret.

Fakta om Gutefår

Honan kallas för tacka, hanen för gumse eller bagge och ungarna för lamm.
Vikt: Tackan väger 45-60 kg och baggen 70-100 kg.
Livslängd: 12-15 år, men även upp mot 20 år.
Dräktighet: 5 månader.
Ungar: 1-2 lamm som föds på våren.
Föda: Gräs och örter men även löv och bark.
Behorning: Både baggen och tackan har horn
Ursprung: De härstammar från de få romarna tog med sig norrut 400-500 e Kr.
Visste du att: Baggen kunde en gång i tiden ha upp emot fyra hornpar, med andra ord 8 horn.