Linderödssvin

Grisen har varit husdjur i Sverige i minst 4500 år. Från grisen får man kött och av pälsen gjorde man förr borstar och tråd att sy ihop skor med. För länge sedan hade man gärna grisar inne i städerna, eftersom de är så lätta att ta hand om.

Grisarna på Torekällberget är Linderödssvin, den enda gammelsvenska grisen som finns kvar. De har uppstående öron, vilket gör att de inte doppar öronen i dricksvattnet på vintern och därför slipper de förfrysa öronen.

Fakta om Linderödssvinet

Honan kallas sugga, hanen galt och ungarna för kultingar.
Vikt: Galt ca 250 kg och suggan ca 150 kg.
Färger: Svartbrokig på röd, grå, vit eller brun bottenfärg.
Dräktighet: 3 månader, 3 veckor och 3 dagar.
Ungar: Upp till 14 ungar per kull.
Föda: Allätare.
Visste du att: Grisar kan inte svettas som vi gör, men de klarar av värme om de har gyttjebad att svalka sig i på sommaren.