Hovsjö

Fritidsgården i Hovsjö lockar allt fler ungdomar, oftast mellan sextio och sjuttio unga Hovsjöbor varje kväll. Även föräldrar och andra vuxna passar på att ta sig en fika medan ungdomarna sjunger karaoke eller spelar pingis. Hit är alla välkomna.

Efter att delar av skolan brunnit 2009 gällde det att hitta nya lokaler till de olika aktiviteter som hållit till där. För fritidsgården blev det bingo eftersom den nuvarande lokalen stod tom. En gång för länge sedan fanns där ett kafé, och det gamla familjecentret Lyktan hade flyttat.

Det berättar George Jerjo. Han är en av de fyra fritidsledarna som tillsammans med sju praktikanter arbetar på gården.

Soffor, film och pingis

Den ligger dessutom väl synlig, ljust och tillgängligt, och ser ut som ett lusthus med sitt toppiga gröna tak eller som ett burspråk i en finare villa. Med gemensamma krafter har ledare och ungdomar gjort lokalen hemtrevlig med bland annat datorrum, pingisrum, teverum och ett mysrum med riktigt stora soffor, sådana som man kryper upp i och som inbjuder till samtal.

– Här spelar besökarna sällskapsspel eller tevespel, tittar på film, kollar på datorn eller bara är. Och på sommaren brukar vi dra ner till Måsnaren och köra brännboll eller fotboll.

– Det bästa är att allt fler tjejer hittar hit, liksom många av deras föräldrar och andra vuxna. Här finns alltid folk i olika åldrar och det är väldigt roligt.

Bestämmer gemensamt

Gården drivs av ett gårdsråd och det är rådet som bestämmer hur den ska skötas och vilka aktiviteter som ska erbjudas. Tjugo ungdomar, ungefär hälften killar och hälften tjejer, ingår i rådet.

– De plockar undan och är med som stöd och hjälper också till att hålla snyggt i området utanför. Vi är noga med ordningen, skorna tar man av sig när man kommer in hit. Här är alltid en fin stämning, lugnt och bra. Som tack för insatserna i gårdsrådet brukar vi ta med ungdomarna på någon resa. I somras var vi i Bastmora och sov över och det var uppskattat, berättar George Jerjo.

Fritidsgården är under skolåret öppen:

mån-tors kl. 14.30-17.00 låg- och mellanstadiet, kl. 18.00-21.00 högstadiet
fre kl. 14-30-17.00 låg- och mellanstadiet, kl. 18.00-23.00 högstadiet
lör kl. 16.00-18.00 låg- och mellanstadiet, kl. 19-23 högstadiet
sön kl. 16.00-17.30 låg- och mellanstadiet, kl. 18.00-21.00 högstadiet