Vägledning

Vuxenutbildningens vägledare och kartläggare är tillgängliga för alla vuxna i Södertälje kommun. Vi kan hjälpa dig att göra en studieplan och att hitta rätt studieform men också med att ge dig svar på frågor om arbetsmarknad samt berätta vilka möjligheter som finns inom olika yrkeskategorier.

Så här hjälper vi dig

Karriär- och yrkesvägledning

Din karriär startar här

Behöver du hjälp att hitta rätt bransch eller välja yrke? En karriärvägledare kan guida dig som inte vet vad du vill jobba med eller dig som är osäker på vilken typ av arbete som skulle passa dina styrkor och din personlighet.

  • Yrkesval och karriärplanering
  • Bransch- och yrkesinformation
  • Arbetsmarknadsprognos
  • Hjälp att skriva CV

Karriärvägledning på egen hand

Arbetsförmedlingens guide för karriärvägledning består av tre delar. Varje del innehåller olika övningar, där du också behöver reflektera lite över resultaten. Övningarna är av samma typ som professionella jobbcoacher använder sig av, men här gör du dem på egen hand.

Arbetsförmedlingen, guide för karriärvägledning på egen hand

Hitta ditt drömyrke!

I guiden nedan kan du läsa om lönenivåer, konkurrens och om hur många lediga jobb det finns att söka för just det yrke du är intresserad av. Skriv in det yrke du vill veta mer om i sökrutan eller sök via kategorier.

Arbetsformedlingen guide, hitta yrken

Hur ser det ut på din drömarbetsplats?

Besök arbetsgivare digitalt

Ett bra sätt att ta reda på hur det är att arbeta inom olika yrken är att besöka arbetsplatser. Här kan du se filmer som visar arbetsmiljöerna för många vanliga yrken. Har du ett par VR-glasögon blir upplevelsen ännu häftigare!

Yrkesjakten

www.youtube.com/channel/UCpdAYE6fAFse8vBQDK-O66w/featured

Virtuella arbetsplatsbesök

https://www.worldskills.se/skola/virtuella-arbetsplatsbesok/

Studievägledning

Det är viktigt att du har ett mål med dina studier

Vår uppgift är att visa på valmöjligheter och hjälpa dig att planera studierna så att du når dina målsättningar. För vissa handlar det om att skaffa sig drömjobbet som ibland kräver behörighet för gymnasie- eller universitetsstudier, för andra handlar det om att lära sig ett språk.

  • Rådgivning inför yrkes- och studieval
  • Utforma studieväg och studieplan
  • Sammanställa gymnasiebetyg, examen

Hur ser studievägen ut till ditt drömyrke?

Hur studieresan ser ut för just dig beror på vad du vill uppnå och vilka förkunskaper du har idag. Många studerar för att skaffa sig goda förutsättningar på arbetsmarknaden. För vissa yrken krävs språkkunskaper i svenska, andra kräver yrkesutbildning på gymnasial nivå eller utbildning på eftergymnasial nivå.

Arbetsmarknaden har ofta krav på grundläggande svenska och utbildning på gymnasial nivå

Våra studievägledare kan hjälpa dig att göra en plan för få behörighet för vidare studier.

Kalender för vägledning