Vanliga frågor

Här kan du se svaren på våra vanligaste frågor om vuxenutbildningen.

Gymnasieexamen

  • Ska innehålla 2 400 poäng
  • Gymnasiegemensamma ämnen
  • Programgemensamma och fritt valda kurser
  • Gymnasiearbete 100 poäng 

Slutbetyg 

  • Ska innehålla 2 350 poäng
  • Kärnämnen 600 poäng
  • Fritt valda kurser 1 750 poäng 

Nya studerande som påbörjar kurser efter den 1 juli 2012 (som inte tidigare har läst inom gymnasieskola eller Komvux) läser mot gymnasieexamen.

Tidigare studerande som påbörjat kurser före den 1 juli 2012 och som vill fortsätta eller återuppta studierna efter den 1 juli 2012 får läsa mot gymnasieexamen eller kan i vissa fall läsa mot slutbetyg.

Slutbetyg får utfärdas senast den 1 juli år 2020.

Om du vill få ut dina betyg så behöver du göra en beställning på dem. En beställning gör du genom att logga in i webbansökan och klicka på beställningar. Till vänster finns då en meny med olika alternativ för olika betygsutdrag. Välj de betyg du vill ha och klicka på Beställ. Du väljer själv om du vill att betygen ska skickas till din folkbokföringsadress eller om du vill hämta betyget i receptionen. Betyget går inte att få ut samma, räkna med 1-2 veckors hansläggningstid.

Du beställer slutbetyg/gymnasieexamen genom att maila till Vuxenutbildningen@sodertalje.se.

Ange ditt personnummer (6 siffror) i mailet och om det gäller slutbetyg eller gymnasieexamen.

Vi har en handläggningstid på 3 veckor för utfärdande av slutbetyg och gymnasieexamen, så tänk på att göra din beställning i god tid!

 

 

Du använder den aktuella kommunens ansökningsblankett och lämnar/skickar den till Vuxenutbildningen i Södertälje. Vi vill även ha in kopior på dina betyg tillsammans med din ansökan. 

 

 

Till grundläggande och gymnasial (teoretiska och yrkesutbildningar) söker du via vår webbansökan.

Till Yrkeshögskola söker du via Webbansökan Yrkeshögskolan (YH). www.yrkeshogskolan.se/

Till Sfi ansöker du genom att besöka SFI-inskrivningens drop-in. Se tider.

Till Sfa Medicin ansöker du via ansökningsblanketter. www.sfx.se

Sökande från andra kommuner än Södertälje eller Nykvarn måste ha ett godkännande från sin hemkommun för att ansökan ska behandlas. Du måste då fylla i en ansökan om interkommunal ersättning.

Du klickar i "glömt lösenord" där du loggar in till din webbansökan och ett nytt lösenord skickas till den mail som du angav då du skapade ditt användarkonto.

Ta kontakt med administrationen på din skola.

Ta kontakt med administrationen på din skola.

Om du vill höja ett betyg i en kurs kan du göra en prövning. Du kan också göra en prövning i en kurs du inte har betyg i. Läs mer om vad prövningar innebär.


Vi erbjuder inga prövningar i gymnasiekurser på Komvux Södertälje. Däremot kan du kontakta någon av våra utbildningsanordnare som erbjuder prövningar.

 

Här hittar du våra utbildningsanordnare.

Vi skickar betyg som är registrerade i vårt datasystem från och med år 2012 till UHR, Universitets- och högskolerådet, som har hand om antagningen. Betyg från tidigare år måste kompletteras av dig själv. Antagning.se hämtar bara uppgifter om betyg, högskoleprov och högskolepoäng när du gör en anmälan till en utbildning via Antagning.se.

 

Kontakta skolan eller din lärare. Läkarintyg ska lämnas till din lärare.

Detta gäller samtliga studerande, oavsett utbildningsanordnare.

Om du är EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz ska du ha uppehållsrätt
(arbete, studier) och vara bosatt i Södertälje. Ta med pass (för att visa
medborgarskap). 

Nej.  Från och med januari 2007 får man inte längre läsa om kurser med betyget minst godkänt. Vill du höja dina redan godkända kurser hänvisas du till att göra prövning.