Vanliga frågor

Här kan du se svaren på våra vanligaste frågor om vuxenutbildningen.

Gymnasieexamen

  • Ska innehålla 2 400 poäng
  • Gymnasiegemensamma ämnen
  • Programgemensamma och fritt valda kurser
  • Gymnasiearbete 100 poäng 

Slutbetyg 

  • Ska innehålla 2 350 poäng
  • Kärnämnen 600 poäng
  • Fritt valda kurser 1 750 poäng 

Nya studerande som påbörjar kurser efter den 1 juli 2012 (som inte tidigare har läst inom gymnasieskola eller Komvux) läser mot gymnasieexamen.

Tidigare studerande som påbörjat kurser före den 1 juli 2012 och som vill fortsätta eller återuppta studierna efter den 1 juli 2012 får läsa mot gymnasieexamen eller kan i vissa fall läsa mot slutbetyg.

Slutbetyg får utfärdas senast den 1 juli år 2020.

Om du vill få ut dina betyg så behöver du göra en beställning på dem. En beställning gör du genom att logga in i webbansökan och klicka på beställningar. Till vänster finns då en meny med olika alternativ för olika betygsutdrag. Välj de betyg du vill ha och klicka på Beställ. Du väljer själv om du vill att betygen ska skickas till din folkbokföringsadress eller om du vill hämta betyget i receptionen. Betyget går inte att få ut samma dag som du gör en beställning då rektorerna har fyra arbetsdagar på sig att skriva under betyget.

Du använder den aktuella skolans ansökningsblankett och lämnar till Vuxenutbildningen i Södertälje. Vi vill även ha in kopior på dina betyg tillsammans med din ansökan. 

Till grundläggande och gymnasial (teoretiska och yrkesutbildningar) söker du via vår webbansökan.

Till Yrkeshögskola Södertälje söker du via Webbansökan Yrkeshögskolan (YH).

Till Sfi ansöker du via vår hemsida, SFI-inskrivningens drop-in eller så bokar du en tid via vår reception.

Till Sfa Medicin och Särvux ansöker du via ansökningsblanketter.

Sökande från andra kommuner än Södertälje eller Nykvarn måste ha ett godkännande från sin hemkommun för att ansökan ska behandlas. Du måste då fylla i en ansökan om interkommunal ersättning. Observera att sökande till Yrkeshögskola inte behöver godkännande från sin hemkommun.

Du klickar i "glömt lösenord" där du loggar in till din webbansökan och ett nytt lösenord skickas till den mail som du angav då du skapade ditt användarkonto.

Ta kontakt med din utbildningssamordnare för att registrera ett avbrott.

Kontakta din lärare för mer information.

Testet kan göras på Måndagar och onsdagar 08.30
Tisdagar och torsdagar 12.00

Sal: Q203

 

Du anmäler dig via Länken:

https://goo.gl/forms/FdxFCqyEjAYZuTqg1

 

Testet tar Cirka 2-3 timmar att genomföra.

 

 

Om du vill höja ett betyg i en kurs kan du göra en prövning. Du kan också göra en prövning i en kurs du inte har betyg i. Läs mer om vad prövningar innebär.
Vi erbjuder inga prövningar i gymnasiekurser på Komvux Södertälje. Däremot kan du kontakta någon av våra utbildningsanordnare som erbjuder prövningar kontinuerligt.

Här hittar du våra utbildningsanordnare.

Vi skickar betyg som är registrerade i vårt datasystem från och med år 2012 till UHR, Universitets- och högskolerådet, som har hand om antagningen. Betyg från tidigare år måste kompletteras av dig själv. Antagning.se hämtar bara uppgifter om betyg, högskoleprov och högskolepoäng när du gör en anmälan till en utbildning via Antagning.se.

Ring eller skicka e-post till din lärare. Läkarintyg ska lämnas i receptionen (Västergatan 2, Södertälje). Detta gäller samtliga studerande, oavsett utbildningsanordnare.

Om du är EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz ska du ha uppehållsrätt
(arbete, studier) och vara bosatt i Södertälje. Ta med pass (för att visa
medborgarskap).