Teach for Sweden

Lärare med elever

Vill du bli en ledare som lämnar avtryck – för alltid? Södertälje kommun samarbetar med Teach for Sweden som är ett ledarskapsprogram för dig som vill utveckla dig själv och ta nästa steg i din karriär.

Under två år kommer du att arbeta med högstadieelever som behöver möta ledare som kan tända gnistan och göra skillnad. Du är ordinarie lärare, har 100% anställning, arbetar fyra dagar och har en betald studiedag/vecka, löpande personlig ledarutveckling samt mentorskapsutbyte med andra ledare.

Efter programmet är du behörig lärare men du har också erfarenhet att motivera och utveckla människor som kommer att minnas dig för resten av sina liv. Det blir den tuffaste och den mest tacksamma ledarskapsutbildningen du någonsin antar.

Att vara lärare i Södertälje

Jenny Stanser.jpg

Jenny Stanser, vår chef för grundskolan, säger så här om hur det är att arbeta som lärare hos oss:
- I Södertälje har vi som fokus att öka kvaliteten i undervisningen. Med mod att utmana strukturer, varandra, chefer och elever visar vi, genom handling, att det går att bedriva en framgångsrik skola. Våra lärare och övriga medarbetare, gör varje enskild dag en enorm insats för framtiden där de genom sitt engagemang, sin kunskap och passion samt omtanke, driv och samarbetsförmåga förändrar Sverige. Södertälje kommun är också en trygg arbetsplats där vi sätter dig/medarbetaren i centrum.
- Vi har valt att samarbeta med TFS på grund av de erfarenheter som vi har av deras ledarskapsprogram. Deltagarna får regelbundet lektionsbesök av sina handledare samtidigt som de genomgår sin kompletterande didaktiska utbildning. Det ger en extra dimension och ökar förmågan att utveckla ledarskapet i klassrummet. Det i kombination med gedigna ämneskunskaper som botten är ett tydligt framgångsrecept.

Aziz Kouki, gör nu sin första termin som lärare i teknik och matematik för årskurs 7–9 på Soldalaskolan.
Varför sökte du till programmet?

- Jag blev färdigutbildad byggingenjör år 2021, men det var svårt att hitta jobb på grund av pandemin. Funderade på vad jag kunde göra i stället, och eftersom jag är scoutledare på min fritid, kom jag på idén att bli lärare. Jag undersökte olika vägar för att bli lärare och upptäckte då TFS, en typ av utbildning som ger möjlighet att bli legitimerad lärare om man redan har en akademisk utbildning. Dessutom får man möjlighet att arbeta under studietiden. En av de främsta anledningarna till att jag sökte är också det ledarskapsprogram som ingår i utbildningen. Vi får också en ledarutvecklare (LUV) som erbjuder stöd och vägledning genom hela utbildningsresan så programmet ger mig en unik möjlighet att utvecklas som ledare.
- Det var tuffa intervjuer, men till sist blev jag antagen med en plats i Södertälje. Södertälje passar mig särskilt bra, eftersom jag först bodde i Södertälje när jag kom till Sverige. Jag har en stark koppling till staden också då jag har vänner och släktingar som bor här, vilket har gett mig god kännedom om staden.

Hur känns det nu ett par månader in i terminen?
- Det är fantastiskt att kunna kombinera studier med arbete i klassrummet. All teori vi studerar kan jag praktisera och dela med eleverna. Jag får mycket stöd av min mentor, vår biträdande rektor Lilya Mentes, som tillsammans med övriga kollegor alltid hjälper mig när jag har frågor. Det har blivit många kvällar och timmar av planering för hela terminen, inklusive specifika veckoplaner. 
- Jag trivs också mycket bra här på Soldalaskolan. Vi har trevliga kollegor, duktiga elever, och en fin byggnad med ämnesklassrum, vilket jag anser skapar en lugnare studiemiljö både för mig och eleverna. 

Att söka till programmet

Du som kan söka ska ha universitetsstudier om minst 90 hp i matematik, teknik, fysik, biologi, kemi svenska, engelska, franska, spanska, tyska eller svenska som andra språk.

Läs mer om Teach for Sweden och ledarskapsprogrammet.