Skapa boplatser

Skapa boplatser

Närbild på ett praktbyxbi

Förutom mat, i form av pollen och nektar från blommor, behöver pollinerande insekter även platser att bygga bo. Det är enkelt att skapa vissa bostäder, en del genom att nästan inte göra något, medan andra kräver lite mer arbete.

Du kan t.ex. bara lämna död ved från gamla träd, grenar och stubbar för pollinerande insekter att flytta in i. Ännu lättare blir det för insekterna om du borrar olika stora hål i veden.
Vissa pollinerare bor gärna i högar av ris och grenar. Du kan även göra så kallade risstaket av gamla grenar och sly som blir bra bostäder.

Till humlorna kan du gräva ner en lerkrukakruka, ca 15-20 cm i diameter, halvvägs under marken. Fyll den med bomaterial, exempelvis torrt gräs, bomull eller liknande. Det lilla hålet i bottnen på krukan ska vara uppåt som en ingång för humlorna. Glöm inte att gräva ner krukan på en torr och relativt solig plats.
Du kan också göra sandhögar för grävande solitärbin eller insekthotell av olika slag, mer om hur du gör det kan du läsa om här.  

Vattentillgång

Pollinerare behöver också vatten att dricka under den varma sommaren. Ställ ut ett fat åt dem, men glöm inte lägga i stenar eller kulor på fatet, så att insekterna kan landa på dessa och inte drunknar i vattnet.