Sfi - svenska för invandrare

Sfi - svenska för invandrare

Sfi är en första utbildning i svenska för invandrare och finns på fyra olika nivåer, A, B, C och D. Kursen är gratis och all undervisning är på svenska.

Klicka på ikonen i spelarfönstret för arabisk eller engelsk text

Efter avslutad sfi-kurs på D nivå är du behörig att läsa svenska på grundläggande nivå. Kunskaper i svenska ger dig förutsättningar till högre studier, delaktighet i samhället och på arbetsmarknaden.

När kan jag börja?

Kursstart och ansökningstid expand_less expand_more

På sfi sker antagning till kurser löpande. Du får besked om kursstart när du varit i kontakt med sfi-inskrivningen. Kurser startar var 10:e vecka. 

Om du är inskriven på etablieringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen är det viktigt att du meddelar oss på sfi-inskrivningen om det när du ansöker.

För dig som börjar läsa sfi för första gången är väntetiden kort och du kan starta vid nästa kursstart.

Om du tidigare har läst sfi och avbrutit dina studier kan du få en längre väntetid till start.

Vår ambition är att medborgare som antagits till sfi-studier ska läsa klart alla delkurser utan avbrott.

Ansökan

Vem kan läsa på sfi? expand_less expand_more

Behörighet

Sfi är för dig som är folkbokförd i Södertälje eller Nykvarn och som saknar grundkunskaper i svenska.

I Södertälje har du rätt att studera sfi från och med den 1 juli det år du fyller 16 år.

Vill du studera sfi i Södertälje men bor i annan kommun än Södertälje och Nykvarn måste din hemkommun bevilja din ansökan. Läs mer under "så här ansöker du".

SFI för ukrainska flyktningar

Ukrainska flyktingar bosatta i Södertälje som omfattas av massflyktsdirektivet är välkomna att läsa svenska i Södertälje kommun. På vuxenutbildningen i Södertälje erbjuder vi svenska för invandrare (sfi). Utbildning i sfi får erbjudas från och med andra kalenderhalvåret det år då personen fyller 18 år.

Ansökan görs via en ansökningsblankett här här.  Du behöver skriva ut blanketten, fylla i den, och lämna in den i vår reception på Västergatan 2. Du kan också mejla in dina dokument till sfi-inskrivningen@skolasodertalje.se. Ansökan kan lämnas in från och med vecka 32. Till ansökan behöver du bifoga en kopia av din legitimation, eller annan godkänd identitetshandling.

Massflyktsdirektivet gäller:

·         ukrainska medborgare som har bott i Ukraina

·         personer som har status eller uppehållstillstånd som skyddsbehövande i Ukraina

·         familjemedlemmar till någon av de två ovanstående.

 

Efter att du lämnat in din ansökan kommer du att bli kontaktad av oss.

Så här ansöker du expand_less expand_more

Så här ansöker du till sfi:

  • Anmäl ditt intresse genom att fylla i ansökan nedan och skicka den via mejl till sfi-inskrivningen@skolasodertalje.se
  • Du kommer sedan att bli kontaktad av sfi-inskrivningen för en kartläggning så att vi kan erbjuda dig en kurs på lämplig nivå.

Ansökan SV
Ansökan ENG

Vi behandlar alla ansökningar i tur och ordning. Det är många sökande och ibland det kan dröja ett par dagar innan vi hör av oss.

Studera sfi i annan kommun

Vill du studera på vuxenutbildningen i Södertälje men bor i annan kommun än Södertälje och Nykvarn kontaktar du den kommunen du bor i för för att bevilja din ansökan.

IKE-ansökan

Inom ramen för det utbud av sfi-studier som Södertälje erbjuder i egen regi beviljas inte studier i annan kommun för dig som är folkbokförd i Södertälje.

Vuxenutbildningen har begränsade ekonomiska resurser. Om alla sökande inte kan beviljas studier görs ett urval. Urval sker i enlighet med 3 kap 7§ i Förordning om kommunal vuxenutbildning (SFS 2011:1 108).

 

 

Translate/översätt

Så här översätter du till ditt språk. Använd Chrome som webbläsare.