Nya Kanaltorget invigdes

Nu har vi öppnat upp det nya Kanaltorget mitt i centrala Södertälje – en plats med grönska, vattenspel och sittplatser för både möten och vila. Under tisdagen invigdes det nya torget, som är en viktig del i utvecklingen av hela stadskärnan.

Kanaltorget ligger mellan Köpmangatan och Västra kanalgatan, och har byggts ovanpå den nya tunnelnedfarten till Kringlangaraget, som invigdes i våras.

- Äntligen tar vi ett steg till för att förbättra vår stadskärna för boende och besökare. Att idag få inviga Kanaltorget är glädjefyllt då vi får ytterligare ett trevligt torg och en fin plats att vara på, säger Tage Gripenstam (C), ordförande i tekniska nämnden.

Byggprojektet Kanaltorget har pågått sedan våren 2020 och innefattar inte bara ett nytt torg, utan även byggnation av den nya tunnelnedfarten, ombyggnad av Kringlan-garaget samt Köpmangatan. Peab är byggentreprenör för hela projektet och deltog på invigningen:

- Vi är glada att tillsammans med Södertälje kommun nu kunna färdigställa och inviga detta intressanta och tekniskt utmanande projekt. Jag är stolt och glad över det fina arbete som våra medarbetare utfört här vid Kanaltorget. Det känns fantastiskt att nu få lämna över den här platsen till Södertäljeborna, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab, och Tage Gripenstam (C), ordförande i tekniska nämnden, invigde tillsammans det nya Kanaltorget.

Projektet är en viktig del i att utveckla stadskärnan och göra vattnet vid kanalpromenaden mer tillgängligt för fler. Torget kommer bidra till att knyta samman och bilda ett naturligt stråk mellan gågatan i centrum och kanalen. Kanaltorget ska vara en viktig plats för möten och vila.

- Det har varit en del tekniska utmaningar vilket gjort att arbetena dragit ut på tiden, så nu är det extra roligt att vi Södertäljebor kan ta ytterligare en mötesplats i besittning för en trevligare stad för alla. Förhoppningen är det blir ett lyft som kan gynna inte bara besökare utan även företagen längs Köpmangatan och övriga citykärnan, säger Tage Gripenstam.

Ruth Irakoze, singer songwriter från Södertälje, stod för underhållningen med några egenskrivna låtar. 

Om Kanaltorget:

Byggnationen av Kanaltorget inleddes våren 2020, då man påbörjade arbetet med tunnelnedfarten som torget ligger på. Torget ska vara en plats för möten och rekreation, med terrasser i olika sektioner som omges av träd och sittplatser. Här kan du njuta av körsbärsträd, perennplanteringar och en rogivande vattentrappa i tre delar. En lågmäld effektbelysning på vattenspelet och belysta träd skapar en mysig stämning vid dygnets mörka timmar. I mitten av torget, med en bänk runtom, har den något ovanliga trädsorten humlebok planterats. Trädet kommer att växa till sig i storlek under många år framöver. Murarna är i en mix av grå och röd granit, runt planteringarna fungerar också som sittplatser.

Både Kanaltorget och Västra kanalgatan (intill tunnelnedfarten) har fått ny beläggning och belysning. Det har blivit mer plats för gångtrafikanter och cyklister att passera. Köpmangatan, där bilvägen, gångbanan och busshållplatserna byggs om, beräknas bli helt klart i november. Då planteras de sista träden längs Köpmangatan, 13 st, samt några ytterligare som tillkommer på Kanaltorget.

 

Invigning Kanaltorget 11 oktober 2022