Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna

Varje vår bjuder vi in till Sveriges största miljöaktion - Skräpplockardagarna - där barnen på ett pedagogiskt sätt lär sig om nedskräpning, återvinning, konsumtion och naturvård genom att bland annat vårstäda sin egen närmiljö. Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka och skapa stolthet över platsen där man bor och bidra till en renare och vackrare stad.

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Våren 2022 plockade 790 000 personer skräp runt om i landet (6 304 i Södertälje). Syftet med skräpplockardagarna är inte att städa upp de vuxnas skräp, utan att lära barn om nedskräpning, avfall, återvinning, hållbar utveckling och att på lång sikt förändra beteenden. Våra barn förtjänar en framtid utan skräp.

Skräpet finns överallt: i staden, i naturen och i havet. Södertälje kommun är medlemmar i Håll Sverige Rent som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Nedskräpningen kostar kommunerna runt två miljarder per år bara att städa upp, pengar som skulle kunna gå till mycket annat.

Vi återkommer med info om anmälan till skräpplockardagarna 2023 när det närmar sig i vår. 

Länk till Skräpplockardagarna på www.hsr.se.

Läs Skräprapporten 2021 (Håll Sverige Rent)

Läs rapporten Skräp och trygghet - en rapport om nedskräpning ur ett trygghetsperspektiv (Håll Sverige Rent)

 

hallsodertaljerentlogga.jpg