Bild om Skräpplockardagarna tillsammans med Håll Sverige Rent
Kampanj 2020

På grund av coronapandemin uteblev kampanjen kring skräpplockardagarna detta år. Vi återkommer nästa år, 2021.

Kampanj 2019

skrapdigsodertalje.jpg

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något! Det var budskapet när fem kända artister, dansaren Tobias Karlsson, körledaren Gabriel Forss, artisten Shirley Clamp, youtubern Daniel Norberg och Södertäljeartisten Faia Younan, marknadsförde Södertäljefestivalen 2019 i en kampanj som uppmanar till att ta bättre hand om vår miljö och varandra.

– Genom att engagera kända artister som utför goda gärningar i offentliga miljöer skapas nyfikenhet och engagemang, sa Aljoša Lagumdzija, centrumchef Södertälje City inför sommaren.

Att inte skräpa ner, att ta hand om miljön och att bry sig om våra medmänniskor är ett stort steg på vägen till att göra Södertälje och världen till en bättre plats för alla. I kampanjen, som Södertälje City, Södertälje kommun och Telge återvinning stod bakom, visade artisterna hur viktigt det är att ta hand om vår omgivning – både vår miljö och våra medmänniskor.

- Målet med den här kampanjen var att engagera och inspirera invånare och besökare att ta hand om miljön men också att göra goda gärningar för en bättre värld, förklarade Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

Tobias Karlsson gjorde tillsammans med några dansare en flashmob med ny text till låten ”Dansa samba med mig”, ett inlägg som fick över 20 000 visningar på Instagram och mängder med reaktioner. Budskapet var att fler skulle lägga skräpet där det hör hemma – i papperskorgen.

- Jag vill höja rösten i den livsviktiga miljöfrågan och säga till alla: skräp dig! förklarade Tobias. Om vi inte alla försöker att bättra oss och göra ord till handling så har vi snart ingen värld att leva i. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Faia Younan är Södertäljetjejen som slagit igenom stort som artist i arabvärlden och fredagen den 10 maj sjöng hon en låt i centrala Södertälje, till många förbipasserandes förtjusning.  

- Att värna om planeten börjar med varje litet skräp som vi sorterar och att värna om varandra börjar med att bry sig. Även ett litet leende kan göra skillnad ibland. Varje god gärning räknas. För mig är musik mer än ett sätt att uttrycka - den är även ett verktyg att förmedla förändring, berättade hon.

Vad kan du göra?

  • Plocka fem skräp om dagen!
  • Källsortera och ta hand om naturens resurser!
  • Visa omtanke för dina grannar!
  • Möta dina medmänniskor med ett leende!
  • Sprid gärna budskapet! Gör en god gärning, filma eller fota och lägg upp i dina sociala medier.

#skräpdig och #allakangöranågot

Kampanj 2018

den stora skrapshowen_webb.jpg

Vattenmannen och Speed

F-3 skolor har i år chans att träffa Vattenmannen och Speed och se deras stora skräpshow.

Skräp både till land och till havs är ett av de största miljöproblemen idag. "Den stora Skräpshowen" tar på ett lekfullt och musikaliskt sätt upp de frågorna; barnen får vara med och sjunga, dansa och diskutera hur situationen ser ut idag. Vattenmannen har med sig sitt allra senaste experiment där han ska trolla bort sin plasthäst - utan ett spår! Speed hjälper till och vet (som vanligt) allt om skräphantering - vad ska vi göra med all plast i haven? Vad händer med de sopor vi samlar in hemma, hur återvinns plasten? 

Tävla och vinn egen show

Genom att delta i Håll Sverige Rents skräpjakt har din skola eller förskola chans att få besök av Vattenmannen och Speed den 16 maj kl. 10.00. En vinnare lottas ut bland alla deltagande skolor och förskolor (F-3) i Södertälje. Anmäl till Skräpjakten här  För att delta måste er anmälan till Skräpjakten vara inne senast den 26 april kl. 14.00. Ska ni plocka skräp efter den 26 april men vill vara med i tävlingen så mailar ni in er anmälan till tomas.thernstrom@sodertalje.se  

Prisutdelning
Vinnaren av ett besök av Vattenmannen och Speed koras på Marenplan den 26 april kl 17.00.

PS. Glöm inte att er förskola/skola även måste vara anmälda till Vi håller rent 2018. Anmäl här

Ploggning - springa och plocka skräp samtidigt
Plogging 23 och 24 april

Nu kommer trenden "plogging", där du joggar och plockar skräp samtidigt, till Södertälje. Förena nytta med nytta och gör en insats för både din hälsa och för ett renare, snyggare och tryggare Södertälje. Vi startar och slutar vid Actic Sydpoolen som också bjuder på kaffe och smörgås efter plogging-passet.

Tillfällen:
Måndag 23 april, kl. 07.00-08.00
Tisdag 24 april, kl. 18.00-19.00

Actic Sydpoolen erbjuder alla ploggingdeltagare tillgång till omklädningsrum och dusch. Aktiviteten är gratis och sker som en del av Håll Södertälje Rent - Pick up the Spirit; ett samarbete mellan Södertälje Centrumförening (där Actic Sydpoolen är medlemmar), Södertälje kommun och Telge återvinning.

Anmäl dig här

En person står på en brygga och har fiskat upp en hel massa skräp från botten på Maren, exempelvis cykel.
Magnetfiske 26 april

Magnetfiske är en trend som växte till under 2017 och går ut på att man med hjälp av starka magneter fiskar upp metallskräp ur sjöar, kanaler och andra vattendrag. Skrot, cyklar, kassaskrin och till och med pistoler och granater är vanliga fynd vid magnetfiske. Var med när Uppsala magnetfiskeförening kommer till inre Maren för att fiska skrot och dra upp Marens hemligheter. 

Tid: torsdagen den 26 april kl. 17.30
Plats: Marenplan

Välkommen!

Kampanj 2017

Håll Södertälje rent-kampanj år 2017 hade temat Återvinn eller försvinn. I samarbete med Telge Återvinning och Södertälje centrumförening arrangerade kommunen tre större aktiviteter för skolor och förskolor. Det var Tobbe Trollkarl med sin för Södertälje specialskrivna show, Återvinn eller försvinn, det var Hjälteverkstad i Kulturskolans lokaler i Lunagallerian, där barnen fick tillverka slängkappor för superhjältar tillsammans med Eva Melin och medarbetare från Weda återbruk och det var en temadag i Naturskolans regi då barnen fick arbeta med värderingsövningar, lekar och praktiska övningar för att skapa förståelse för betydelsen av återvinning och medvetenhet om hur miljön påverkas av vår konsumtion. Fokus låg på plast och metaller samt produkter som är vanliga i elevernas vardag. 

Tobbe Trollkarl framför sin show Återvinn eller försvinn i Lunagallerian

Kampanj 2016

Rent vatten tack! Det var temat för Håll Sverige Rent-kampanjen år 2016. Skolor och förskolor som anmält sig till kampanjen fick i uppdrag att skriva och spela in en låt på temat Rent vatten tack och tävla om 10 000 kronor till klassen. Vinnaren korades den 29 maj på Marenplan och fick framföra sin sång på scenen tillsammans med Vattenmannen och Speed samt ta emot en prischeck på 10 000 kronor. 

Dykare plockar upp skräp i inre Maren under kampanjen Rent vatten tack.