Krav på tillstånd för gårdsförsäljning

För att bedriva gårdsförsäljning finns det vissa krav som du behöver uppfylla. Här hittar du information om vilka krav som ställs.

Krav för att få tillstånd för gårdsförsäljning expand_less expand_more
  • Tillverkningen av alkoholdrycker ska vara yrkes- och hantverksmässig. Detta innebär att hela tillverkningsprocessen ska utföras av dig som tillståndshavare av ett gårdsförsäljningstillstånd.
  • För gårdsförsäljning av vin krävs att druvorna ska vara egenodlade i Sverige.
  • Tillverkaren ska vara juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra alkoholdryckstillverkare.
  • Försäljningen ska ske från den plats där den karaktärsgivande delen av tillverkningen av den aktuella alkoholdrycken sker. Det innebär att det ska i nära anslutning som där destillering eller jäsning sker.
  • Tillverkaren ska ha en begränsad årsproduktion om följande:
    • max 75 000 liter spritdryck (gin, vodka och så vidare)
    • max 200 000 liter jäst alkoholdryck som överstiger 10 % alkoholvolym (vin, viss öl)
    • max 400 000 liter jäst alkoholdryck som understiger 10 % alkoholvolym (öl, cider).

 

Krav på lämplighet expand_less expand_more

I övrigt gäller samma krav för tillståndshavare av gårdsförsäljningstillstånd som för tillståndshavare av serveringstillstånd, det vill säga att tillståndshavaren ska vara ekonomiskt och personligt lämplig.

 

Du behöver göra kunskapsprov expand_less expand_more

För att kunna beviljas gårdsförsäljningstillstånd ska du även visa på tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett nytt kunskapsprov för att du ska uppvisa kunskaper kring gårdsförsäljning, och provet behöver därför genomföras oavsett om du sedan tidigare uppvisat kunskaper kring serveringstillstånd.

Läs mer om provet på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Du behöver ett egenkontrollprogram expand_less expand_more

En nyhet jämfört med serveringstillstånd är att du till din ansökan ska bifoga ett egenkontrollprogram. I egenkontrollprogrammet ska du beskriva hur du ska se till att reglerna i alkohollagen för gårdsförsäljning följs. Egenkontrollprogrammet ska regelbundet följas upp och hållas uppdaterat. Det ska finnas på plats på försäljningsstället under hela försäljningstiden, och du måste utbilda din personal i vad som gäller. Vi kommer också att titta på ditt egenkontrollprogram, ibland kallat EKP, när vi utövar tillsyn över din verksamhet.

Här kan du läsa mer om egenkontrollprogram och dess innehåll från Folkhälsomyndighetens föreskrifter.