Naturskolan

Att lära in ute

En naturskola är mer än ett hus och en plats, det är ett arbetssätt och en idé – att lära in ute!

Här får du uppleva och lära dig om naturen och dess betydelse för oss människor. Utomhuspedgogik bygger på deltagarnas egna upplevelser och upptäckter. Ett lustfyllt lärande som ger både fysisk aktivitet och utevistelse. Vi arbetar praktiskt så mycket som möjligt.

Vi erbjuder en stimulerande lärandemiljö med natur och hållbarhet i fokus. Hos oss har du möjlighet att boka temadagar för skolklasser och fortbildning för lärare. Vi har också samarbeten med andra aktörer i samhället.

Nedan hittar du information om aktuella temadagar och hur man bokar. 

För skolor expand_less expand_more

Naturskolan är en resurs för dig som är pedagog i någon av Södertäljes skolor och besöket är helt kostnadsfritt.

Samtliga teman och workshops är kopplade till LGR22. Temadagarna utgår från Naturskolan eller dess omgivningar och ni tar er hit med kollektivtrafik. 

Välkommen att boka ett besök hos oss! 

Boka temadag expand_less expand_more

Temadagar vårterminen 2024 

Från rot till krona för årskurs 1: vecka 34-39.

Småkrypens fascinerande liv för årskurs 2-3: vecka 34-39.

Skogens mångfald för årskurs 4-6: vecka 34-39.

Höstmosaik för årskurs 4-6: vecka 39-43.

Skogens djur för årskurs 2-3: vecka 39-48.

Eldens hemligheter för årskurs 4-6: vecka 45-51.

En hållbar framtid för årskurs 4-6: vecka 45-51.

Tomtesmyg för förskoleklass: vecka 49-51.

Boka här

Du bokar genom att fylla i bokningsformuläret här. Vi stänger bokningen den 21 augusti.

Om vi får fler bokningsförfrågningar än vi har tillfällen prioriterar vi i första hand klasser som inte besökt oss på länge. I andra hand lottar vi.

I samband med terminsstarten meddelar vi dig som tilldelats ett datum för temadag. Vid avbokning senare än 15 arbetsdagar före temadagen kommer skolan att faktureras 500kr/avbokad klass.

 

Workshops för pedagoger expand_less expand_more

Workshops VT23

Vi bjuder in till två spännande workshops på olika teman under vårterminen 2023. Alla pedagoger i Södertälje är välkomna att anmäla sig - utan kostnad!

Mer information kommer inför terminsstart - håll utkik!

Besök Naturskolans omgivningar expand_less expand_more

Besök gärna Naturskolans omgivningar på egen hand! 

Kontakta oss i förväg så att vi kan anpassa vår planering – vi använder utemiljöerna dagligen i vår undervisning.

Vandringsslingor

Det finns ett flertal markerade slingor som tar er genom variationsrik natur. Den äventyrliga blå slingan är ca 2 km lång och utgår från vindskyddet bakom Naturskolan. I närheten hittar du också den gula Trädslingan. Längs den finns informationsskyltar med enklare uppgifter anpassade till barn i lågstadieåldern.

Larslund

Det lilla historiska torpet Larslund ligger en kort promenad från Naturskolan och rymmer en halvklass. På platsen finns en samlingsring med eldstad samt en äng som passar för lek och övernattning i tält. För bokning kontakta oss via naturskolan@sodertalje.se.

För förskolor expand_less expand_more

Äventyr vid torpet Larslund

Larslund är perfekt som utgångspunkt för att upptäcka och uppleva skogen  med barn i de yngre åldrarna. Här bor ugglan Ugglis i en holk vid  samlingsringen. Han skriver brev till barnen och vaktar pedagogiskt material som du som pedagog kan använda när ni besöker Larslund. Övningar och lekar knyter an till det tema som är aktuellt för perioden och som du också får ta del av när du bokar ert besök. Ni planerar och genomför därefter dagen på egen hand. 

 Kontakta oss för mer information: naturskolan@sodertalje.se.

Lek och lär- korgen

I boden vid samlingsringen finns även en Lek och lär-korg. Korgen innehåller pedagogiskt material och övningar som ni kan använda och genomföra när ni besöker Larslund. När ni bokar ert besök får du mer information om vilka övningar som finns i korgen så att du som pedagog har chans att förbereda dig.

Boka besök

Boka ert besök genom att kontakta Naturskolan på naturskolan@sodertalje.se. Uppge vilket datum och tid ni önskar besöka oss, antal barn samt kontaktuppgifter till dig som pedagog. 

Hyr våra lokaler expand_less expand_more

Vi hyr ut våra miljövänliga lokaler till kommunen, företag och föreningar som vill träffas i en avslappnad och trevlig miljö.

 

Hyr Naturskolan expand_less expand_more

Naturskolan (för upp till 40 personer)

Framgångsrika möten mellan människor kräver inspirerande miljöer

Vi erbjuder konferenslokaler mitt i naturen men nära staden.

Naturskolans lokaler ligger vackert där skogen och hagen möts, med fågelsång och vild natur runt knuten.  Huset är från slutet av 90-talet och är byggt med återvinningsbara material, kretsloppslösningar och miljövänliga färger som följer naturens egen harmoni.

I våra lokaler finns två större rum: ett för konferens med tillgång till storbildsskärm och ett med öppna golvytor och braskamin. Det finns även en matsal med ett kök för egen mathållning.

Det finns flera trevliga sittplatser i trädgården och fina stigar för walk-and-talk-möten i omgivningarna.

Pris för företag: 2500 kr/dag (halvdag 1750 kr)

Kommunal verksamhet och ideella föreningar hyr för: 1000 kr/dag (halvdag 750 kr)

Bokningsförfrågningar och frågor skickas till: naturskolan@sodertalje.se.

 

Hitta hit

Med buss: ca 20 minuter med buss 787 från Södertälje C mot Enhörna. Stig av vid hållplats ”Naturskolan” och gå grusvägen 400 meter.

Med bil från Södertälje: åk Enhörnaleden förbi Lina och Södertälje ridklubb.
Efter ca 500 m slutar ängarna och skogen tar vid. Sväng in till höger på en grusväg - en träskylt med ”Naturskolan” finns vid avfarten.
Efter 400 meter kommer du fram till Naturskolans röda trähus.