Arabiska Lådan

Dofter, musik, föremål men också tips på mat och pärmar med kulturhistoriska bilder. Det är bara några delar i den fylliga arabiska minneslåda som Kultur 365 arbetat fram tillsammans med Rafed Tarish, kollegor och boende på Heijkensköldska gården.

Lådorna innehåller rekvisita från förr som kan hjälpa äldre att minnas vardagliga ting från den tid då de var unga. Vi har brukare inom äldreomsorgen i Södertälje som även pratar arabiska, som triggas av andra dofter, andra smaker och andra ljud. Därför känns det extra bra att ta fram en så fyllig triggerlåda med saker från den arabiska kulturen, säger Lars Ahlin, verksamhetsansvarig på Kultur 365.

Under våren 2017 har arbetet med att skapa innehåll till lådorna pågått. Rafed Tarish, sjuksköterska på Heijdensköldska gården har tillsammans med kollegor och boende omsorgsfullt valt ut grejer och rekvisita som nu ska användas i verksamheten.

 

Vår erfarenhet av att använda minneslådor är att de äldre tycker det är roligt och lustfyllt att undersöka innehållet. De kommer ihåg de här sakerna, och vanligtvis kommer det en historia ur verkligheten när vi tar fram en sak som de minns, fortsätter Lars.