Att tänka på inför julresan

Nu i juletider är det många av oss som reser utomlands. Vad är det då man behöver tänka på om man reser inom EU?

  • Glöm inte passet!

Reser du till annat EU-land är det bra om du har med dig pass eller ditt nationella ID-kort. Dubbelkolla alltid vilken ID-handling som behövs till det land du ska resa till. Tänk också på att det fortfarande kan finnas gränskontroller kvar. Viktigt är också att tänka på att vissa länder har som krav att du alltid måste ha sina ID-handlingar tillgängliga med dig.

  • Shopping i EU

Som regel är det fritt fram att handla i annat EU-land och ta med dig det hem igen. Men såklart finns vissa begränsningar och undantag. Exempel på det är läkemedel, vapen och livsmedel. Kolla med Tullverket om du är osäker.

  • Husdjuren ska med!

Ibland vill man ha med sig sitt husdjur på resan. Men det gäller olika regler beroende på vilket djur det handlar om, om det är ett sällskapsdjur eller annat djur. Ta reda på mer hos Jordbruksverket innan du bokar resan. Likaså bör du vara uppmärksam på om du måste anmäla djuret till Tullverket.

  • Roamingen är borta

Nu surfar du som om du vore hemma när du reser inom EU. Skulle du ändå känna sig osäker bör du vända dig till post och telestyrelsen.

  • Om du skulle bli sjuk på resan

Ett europeiskt sjukförsäkringskort kan vara användbart om du plötsligt behöver uppsöka vård. På Ditt Europa kan du hitta mer information.

  • Passagerarrättigheter

Det kan ibland uppstå problem med de färdmedel vi valt. Flyg, tåg, båt och busspassagerar har rätt till ekonomisk ersättning om något oförutsätt uppstår. Men rätten till ersättning varierar beroende på situation. På Ditt Europa kan du få hjälp och rådgivning om dina rättigheter samt ge stöd i hur du kräver ersättning.

 

Ha en trevlig resa och GOD JUL!