Besök från Wuxi – 25 augusti

Den 25 augusti får Södertälje besök av en delegation från Wuxi, kommunens ”sister city” i Kina. Syftet är att diskutera företagande och integration. Delegationen besöker Astra Zeneca och kinesiska studenter ska uppträda tillsammans med elever från Wendela Hebbegymnasiet.

I nuvarande sister city-avtal, som signerades under hösten 2016, finns till skillnad från tidigare avtalsperioder ett fokusområde gällande företagande och entreprenörskap. Fokusområdena hållbar utveckling, lokala demokratiprocesser och utbildning ligger fortsatt kvar.

Att avtalet även fokuserar på företagande och entreprenörskap är naturligt, i synnerhet utifrån att avtalet har sin grund i Astra Zenecas kopplingar till de båda städerna. Kommunfullmäktiges ordförande, Besim Aho (S), är en av deltagarna i Södertälje delegation och så här tänker han om besöket:


– Det långsiktiga målet är att fler företag i Södertälje, utöver Astra Zeneca, ska hitta affärsmöjligheter på den kinesiska marknaden. Södertälje har en stark företagarkultur och utgångspunkten är att dialogen ska bidra till värde för näringslivet i Södertälje och därmed för Stockholmsregionen i stort.


Vid besöket deltar även Jenny Berthling från Stockholm Business Alliance (ett näringslivssamarbete med 55 kommuner i Stockholmsregionen) och hon menar att Kina är en viktigt handelspartner för Stockholmregionen.


– Vi ser ökande affärsförfrågningar från Kina för både investeringar och samarbetsmöjligheter. Därför anser vi att det är viktigt att marknadsföra hela Stockholmsregionen där Södertälje ingår, berättar Jenny.


För Södertälje kommun är det viktigt att både engagemang och resurser som läggs på ett samarbete är motiverat och det är inte bara näringslivsutveckling som diskuteras under dagen. Med delegationen från Wuxi kommer även en grupp ungdomar som genom nationella tävlingar i Kina fått möjlighet att besöka Wuxis syster- och vänorter. Ungdomarna kommer för att få kunskap om hur Södertälje arbetar med inkludering och integration, både i skolan och generellt i kommunen.


Under besöket kommer även delegationen från Wuxi att uppmärksamma 10-årsjubileet för samarbetet. De planerar att skänka två statyer som representerar lycka och framgång. Statyerna tillfaller konsthallen och blir en del av Södertäljes allmänna konstsamling.

 

Nyheten om besök från Wuxi publicerade första gången den 6 juli.