Bevattningsförbud i Södertälje och Nykvarns kommuner

Nivån på grundvatten sjunker och är nu kritiskt låg. Därför införs bevattningsförbud i Södertälje och Nykvarns kommuner från och med 2 maj 2017 tills vidare. Förbudet gäller alla med kommunalt vatten, även näringsliv och föreningar.

Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till att spara på grundvattnet så att det räcker till sjukhus, förskolor, äldreboenden, och vardagslivet hemma.

Vad har hänt?

I normala fall byggs förråden av grundvatten upp under den kalla årstiden. Men i år har långa och torra perioder bidragit till att grundvattennivåerna inte återhämtat sig som de brukar. Därför står vi nu inför utmaningen att få vattnet att räcka till under en hel sommar.

Bevattningsförbudet innebär flera saker:

  • Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • Du inte får använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård.
  • Du inte får tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Du inte får använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

För mer information

På Telges webbsida finns tips och råd på hur du kan hjälpa till med att spara vatten. Där hittar du de vanligaste frågorna och svaren om vattensituationen och bevattningsförbudet. Du kan även skriva ut en informationsaffisch om vattenförbudet och sätta upp till exempel på jobbet eller hemma.

Besök: www.telge.se/bevattningsforbud