2017

Festlig invigning av Grand Central vid Stora torget

2017-06-02

Grand Central är efter knappt två års byggtid klart för inflytt. Den 1 juni invigde Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande, och Fredrik Hemborg, vd för Bonava, det första nybyggda bostadshuset på länge i centrum. Invigningen firades med tal, konserter och aktiviteter för barn på Stora torget i Södertälje.

I september 2015 togs det första spadtaget för Grand Central av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och Fredrik Hemborg, vd för Bonava.

Det var startskottet för utvecklingen av stadskärnan. Då gav de en gåva till framtida Södertäljebor – de lade en tidskapsel i marken där huset skulle byggas. I kapseln finns ett USB-minne som innehåller en dokumentation av den arkeologiska utgrävningen som genomfördes på platsen, Fredrik Hemborgs kaffekopp, en silversked från Södertälje, som en av köparna donerat, och Boel Godners bidrag – en Länstidning.

Cirkeln är sluten

Nu är cirkeln sluten. Huset är på plats. Sofi Cyréus, samhällsbyggnadsstrateg på kommunen, inledde med att tala om att det är genom samverkan en stad kan utvecklas, och att kvällens båda talare är ett exempel på det.

– Det känns verkligen roligt att stå här i dag, sade Boel Godner. Under arkeologin hittades lämningar från människor som bodde här för 1 000 år sedan. Nu är det dags igen. Jag hoppas att huset står här i 1 000 år och att människor i framtiden hittar vår tidskapsel.

Nyinflyttade i Grand Central 

Här träffar vi bl.a. Inga-Lill Eriksson och Nils-Henrik Eriksson som är Södertäljebor sedan länge, men som nu har bosatt sig mer centralt.

20 000 bostäder ska byggas

Grand Central är det första av flera bostadsprojekt i centrum. De närmaste 20 åren planerar vi för att 20 000 bostäder ska byggas i kommunen.

– Näst på tur är Magnolia som bygger 441 lägenheter i närheten av Södertälje Science Park. Det gamla polishuset ska byggas om till närmare 80 studentlägenheter, sade Boel Godner.

Ett av Södertäljes bästa lägen

Grand central ligger på ett av Södertäljes bästa lägen, ett stenkast från shopping, Södertälje kanal och pendeltågsstationen.

– Det är ett stort förtroende att få vara med och utveckla Södertälje. Vi vill inte bara bygga hus, utan vi vill skapa hem och trivsamma platser. Det tycker jag att vi har gjort här, sade Fredrik Hemborg och därmed var Grand central invigt.

Jonglör, hoppborg, rutschkana och en massa annat roade barnen.

Musik och rutschkana

Sedan började festen. Omkring 300 hade kommit till Stora torget, som var fyllt med roligheter. För barnen fanns hoppborg och rutschkana. De barn som ville kunde bli ansiktsmålade eller äta popcorn och sockervadd. En jonglör lockade till många skratt. Cykelkampen bjöd på tårta och kaffe, och delade ut pris till de duktiga som hade cyklat allra mest i Södertälje under maj månad.

Stevie! The Stevie Wonder Tribute uppträdde

Storband bjöd på musikalisk smällkaramell

Först ut på scenen var Stevie! the Stevie Wonder tribute med bland annat Södertäljeprofilerna Jonas Holmberg, Anders Zibbe Holtz och Jarmo Kaipainen, som bjöd på en musikalisk smällkaramell.

Mezzopotelge – med Bashar – äntrade scenen en dryg timme senare och tog denna festliga junikväll i hamn.

Mezzopotelge avslutade kvällen.

 

Ett samtal om att centrum utvecklas

Ett samtal om att bo i centrum. Vi träffar Marianne Stattin och Sayf Salem Hady och som båda har bosatt sig i Grand Centrum.