2017

Hyr flytväst på brandstationen

barn med flytväst

2017-05-18

Att använda flytväst när du ska ut på sjön är en bra livförsäkring. Om du inte har en egen kan du hyra en på brandstationen. De finns i alla storlekar och hyrs ut per dag eller vecka.

Alla heltidsbrandstationer lämnar ut och tar emot flytvästar dagligen mellan kl. 10-22.

Kostnad

10 kr per dygn/flytväst
50 kr per vecka/flytväst 

Ring i förväg när du vill komma och hyra flytväst. Stationen kan vara obemannad vid larm. Telefonnumret till Södertörns brandförsvarsförbunds växel är 08-721 22 00. De kopplar dig vidare till din närmaste brandstation. Brandstationen i Södertälje ligger alldeles bredvid Stadshuset, adress Campusgatan 30. 

Varför ska jag använda flytväst?

En flytväst är den viktigaste utrustningen du har när du befinner dig på sjön. Även om du kan simma är risken stor att du grips av panik om vattnet är kallt eller om det är långt till land. Med flytväst håller du dig flytande samt syns tydligt för de som letar efter dig.

Analyser gjorda av Svenska Livräddningssällskapet visar att hälften av de personer som drunknat i samband med fritidsbåtsolyckor förmodligen kunnat överleva om de använt flytväst. Det betyder att 185 människors liv hade kunnat räddas under de senaste 10 åren.