2017

IKEA granskas av EU-kommissionen

2017-12-20

I måndags meddelades att en granskning av IKEA kommer påbörjas. Orsaken till detta är företagets misstänkta skattefördel i Nederländerna.

"Alla företag, stor eller små, oavsett om de är multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga andel." sa Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär.

Att IKEA skulle ha fått en skattefördel ger dem ett orättvist övertag över andra företag. Det som främst kommer att granskas är Inter IKEA koncernen, ett Nederländskt företag som driver alla IKEA butiker under en franchising modell.

IKEA butiker runt om i världen betalar 3% till Intern IKEA-systemet som är ett dotterbolag till IKEA.Men det har framkommit att Holländska myndigheter beviljat (2006 och 2011) IKEA att betala de lägsta skatterna av sina globala intäkter.

EU-kommissionen fick upp ögonen för IKEAs skatteaffärer i Nederländerna redan 2016. Det framkom ett intresse genom en rapport som den "gröna gruppen" i Europaparlamentet lämnade in som menade att "IKEA har byggt upp en förfalskad företagsstruktur som syftar till att underlätta förskjutning och skatteundandragande på en stor skala." 1 miljard euro skulle ha flyttats mellan åren 2009- 2014 enligt rapporten.

Flera multinationella företag har varit föremål för granskning av kommissionen pga fördelaktiga skatteavtal. Nederländerna har också ansetts vara ett företagsskatteparadis inom EU.

IKEA är den senaste av företag som blivit granskade. Tidigare företag som man nämnas är Amazon och Apple. Apple ålades att betala 13 miljarder euro till Irland.