Intervju med Julia Petranyi

Julia Petranyi går andra året på bygg och anläggning, inriktning måleri, på Torekällgymnasiet. På fritiden umgås hon med vänner och familj, och hon trivs med att vara hemma och ta det lugnt.

Vad fick dig att välja bygg och anläggning?
– Jag visste redan i början av nian vilket program jag ville gå. Jag är ingen person som gillar att plugga och sitta stilla, och jag älskar att arbeta praktiskt, vilket gjorde mitt val enkelt. Jag fick som liten alltid hjälpa pappa och morfar när de fixade i trädgården eller byggde, vilket jag tror är en stor faktor till mina intressen idag.

Vad är det bästa med din skola?
– Det bästa med Torekäll måste nog vara lokalerna och lärarna. Verkstäderna har stora ytor med bra tillgång till verktyg och material. Alla lärare är väldigt kunniga inom sina områden och man skapar ett unikt band med alla på olika sätt.

Vad är det bästa med ditt program?
– Det måste nog vara variationen. Första året får alla elever testa alla inriktningar. För de elever som är osäkra på vad de vill arbeta med finns möjligheten att testa inriktningarna för att känna efter vad som passar dem bäst och därefter göra ett val. 

Vad siktar du på att jobba med i framtiden?
– Jag siktar på att bli en målare som jobbar både fysiskt och psykiskt. Mycket handlar om planering och hur du använder kroppen för olika arbeten. Vid en stadig och tydlig planering sparar man in tid och hinner med dubbelt så mycket på sin arbetsplats. Och då påverkas även lönen. Ju smartare du arbetar med både tänkande och agerande, desto mer pengar kommer du att tjäna.