2017

Ledarskapsforum utvecklar nästa generations ledare

2017-02-13

Ledarskapsforum är Södertälje kommuns utvecklingsprogram för framtida ledare. Jenny Nordström och Gustav Johansson, biträdande rektorer på Täljegymnasiet, var båda deltagare under förra omgången av Ledarskapsforum.

Beskriv ledarskapsforum i tre ord: professionell, praktiknära och personlig utveckling  

Berätta lite om vad ni jobbade med när ni sökte till Ledarskapsforum och vad ni jobbar med idag.

Gustav: Vi sökte till ledarskapsforum efter att vi både hade fått en tjänst som utvecklingsledare. Idag är jag biträdande rektor och jobbar med måluppfyllelsen på natur- och ekonomiprogrammen. Jag gör scheman, tjänstefördelningen och jobbar med arbetsmiljö… sen så undervisar jag också lite i Kemi.

Jenny: Precis, jag tror att vi precis hade tillträtt som utvecklingsledare när vi sökte till Ledarskapsforum. Jag är också biträdande rektor och jobbar med det på heltid. Jag jobbar främst med måluppfyllelsen för Samhällsprogrammet och IB-programmet. Utöver det så jobbar jag med vår likabehandlingsplan och är involverad i elevhälsan med våran rektor.

Hur upplevde ni ansökningsprocessen och utbildningen?

Jenny: Det kändes bra att det var en längre process, man märkte att det togs på allvar. Ansökningsprocessen var väldigt noggrann. Jag tycker att utbildningens upplägg var väldigt välplanerat, kursledarna hade ett otroligt välstrukturerat och professionellt upplägg.

Gustav: Vi hade både en intervju och audition, man kände att det var riktigt seriöst. Utbildningen var jättebra, det var en väldigt bra pedagogik, det fick en verkligen att fundera. Själva forumet (seminarierna) låg på arbetstid men utöver det så fick vi läsa litteratur och göra grupparbeten på fritiden, men det fungerade bra.

Skulle ni rekommendera ledarskapsforum till andra?

Gustav: Jag skulle absolut rekommendera Ledarskapsforum. Den här utbildningen öppnar upp dörrar i hela kommunen. Vill man verkligen satsa och om man vill bli ledare eller chef i kommunen så ska man absolut söka det här.

Jenny: Jag skulle definitivt rekommendera utbildningen till andra men det är viktigt att det ligger rätt i tiden. Om man känner att man är redo för fler utmaningar så skulle jag definitivt rekommendera dem. Jag är väldigt glad att jag har fått den här möjligheten i Södertälje kommun, jag har jobbat i tre andra kommuner förut och jag har inte sett något liknande där.