2017

Kommunen satsar på byggskola för högstadieelever

2017-04-03

Under två veckor i juni ska elever som gått ut årskurs åtta på kommunala skolor i Södertälje få prova på olika yrken i byggbranschen.

Byggskolan kommer att hållas i Torekällgymnasiets lokaler den 15–30 juni, och yrkeskunniga kommer att vara där för att visa och lära eleverna hur jobben ska utföras.

Eleverna får möjlighet att testa hur det är att arbeta som byggnadsplåtslagare, golvläggare, betongarbetare, takmontör, plattsättare, träarbetare, snickare, VVS-montör/rörmokare, murare och anläggningsarbetare. Dagarna ska också innehålla studiebesök på byggarbetsplatser och besök av företagsrepresentanter.

Alla elever är försäkrade och de kommer att få kläder som är anpassade för de arbeten som ska utföras. I slutet av utbildningen får de intyg som de sedan kan använda som referens när de söker jobb.

Smart att välja yrkesprogram
– Vi vill visa eleverna hur roligt det är att arbeta praktiskt och hoppas att intresset för praktiska utbildningar ska fortsätta att öka. Det är smart att välja ett yrkesprogram då man både utbildar sig till arbete och har möjlighet att få högskolebehörighet, säger Carin Caputo, rektor på Torekällgymnasiet.

Erika Hann från Sveriges byggindustrier och Anton Linde från Byggnads är under vecka 14 ute i skolorna och berättar om byggskolan.

– Det finns ett stort behov av en byggskola av det här slaget för att visa vilka möjligheter som finns. Byggbranschen ökar stort liksom behovet av duktiga tjejer och killar som väljer de här yrkena, säger Erika Hann på Sveriges byggindustrier.

Stipendier till eleverna
Eleverna ansöker genom skriva ett personligt brev samt en cv som de lämnar till studie- och yrkesvägledaren på sin skola. Totalt kommer 20 elever att väljas ut.  Eleverna får ett stipendium på 451 kronor per dag under de två veckor som skolan pågår.

Byggskolan är ett samarbete mellan Torekällgymnasiet, Södertälje kommun, Byggnads Stockholm-Gotland, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) Stockholm Gotland, Sveriges Byggindustrier region öst, Tools och Södertälje Byggmästareförening.