Kreativ konst på nya Vikbergskolan

Alices pennskrin

Den konstnärliga utsmyckningen heter Alices pennskrin. De välbekanta formerna ur ett pennskrin kommer verka ha ”hällts ut” över skolområdet. Konstverket består av 28 objekt i olika storlekar i betong. Den längsta pennan är åtta meter.

Konstnären Cecilia Öhman som fått uppdraget jobbar mycket med proportioner har utgått från Alice i underlandet och tanken om vad som händer om man blir jätteliten. Då blir vanliga tråkiga föremål jättestora och spännande.

Helt vardagliga skolmaterial som pennor, suddgummin och häftstift – fast tillverkade i betong, uppförstorade 50-70 gånger och placerade ute på skolgården. Konstverken är tydligt är kopplade till skolverksamheten och de är roliga och lekfulla och är aktiva konstverk, som är till för barnen och kan användas. Man kan både leka med dem, sitta på konstverken och använda dem i undervisningen.

Enprocentsregeln

Södertälje tillämpar "enprocentsregeln" som innebär att en procent av budgeten för alla byggprojekt ska avsättas till konstnärlig utsmyckning när kommunen bygger nytt.

Tack vare enprocentsregeln blir våra offentliga miljöer i Södertälje rikare och mer intressanta att besöka, arbeta och vistas i.

– Vi vill att alla Södertäljebor, oavsett vem man är eller hur man lever, ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö och enprocentsregeln förskönar och berikar vår gemensamma miljö. Konsten är både roligt och användbart. I matten kan konstobjekten studeras och vid pennorna blir det en scen, säger Anna Bohman Enmalm (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Om konstnären

Konstnären Cecilia Öhman är född 1974 och har en stor konstnärlig bredd med verk som sträcker sig ifrån ljusinstallationer och skulptur till collage. Hon har tidigare medverkat till ett flertal offentliga verk, bland annat på Jan Stenbecks Torg i Kista och i Vallentuna centrum.

Viksbergsskolan

Den nya skolan i Viksberg beräknas vara klar inför höstterminen 2018. Den kommer att ha plats för 420 elever från förskoleklass till årskurs 6.