Museernas vårmöte – i Södertälje 25–27 april

Varje år träffas landets museer i ett stort vårmöte. Till mötet kommer nästan 500 deltagare och i år hålls mötet i Södertälje stadshus och på Torekällberget. Under första dagen avslöjas vinnaren av Årets museum.

Arrangör av vårmötet är Riksförbundet Sveriges Museer och värd för mötet är Torekällbergets friluftsmuseum, vilket är något museichef Stefan Sundblad är väldigt glad över:

– Det känns roligt att stå som värd, en chans att visa upp vår verksamhet. Vårmötet sätter också ett visst fokus på vad vi gör här på museet, och på Södertälje som stad och kulturort. I år är det dessutom ett spännande tema – framtida arbetssätt utifrån den digitalisering som sker.

Mötet är inte öppet för allmänheten, men du kan läsa mer om programmet på Riksförbundet Sveriges Museer webbplats. Under parollen ’Museet utan gränser’ tar deltagarna sig an frågan hur digitaliseringen av samhället och museisektorn påverkar museernas verksamheter och de anställdas sätt att jobba.

Förbundet kommer att direktsända invigningen och kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och kulturminister Alice Bah Kuhnke är talare.

Nominerade till Årets museum

  • Armémuseum
  • Gotlands museum
  • Prins Eugens Waldemarsudde.

Priset delas ut för tjugoförsta gången av Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums). 

Torekällbergets publika verksamhet under mötet

Under Museernas vårmöte i Stadshuset och på Torekällberget har café Lindbloms stängt för vanliga gäster. Istället håller bageriet extra öppet med sittplatser inne. Tisdag 25 april stänger museiområdet kl. 16.00.