2017

Sacharovpriset 2017

2017-10-31

Årets vinnare av Sacharovpriset gick till den demokratiska oppositionen i Venezuela som innefattade bla nationalförsamlingen och de politiska fångarna.

Genom Sacharovpriset vill Europaparlamentet uppmärksamma arbetet för de mänskliga rättigheterna (obeorende vart i världen) och då främst tankefrihet. Priset instiftades 1988 och delas ut till de inidvider som på ett betydande sätt bidragit med viktiga insatser för att främja de mänskliga rättigheterna. 

Valet av pristagare i år valdes för att visa stöd till den valda nationalförsamlingen i Venezuela. Men också för att visa stöd till det demokratiska arbetet med förhoppning att den övergångern ska ske på ett fredligt vis. 

Talman Tajani uttalade följande i samband med priset: 

"Priset uppmärksammar inte bara den demokratiska oppositionen i Venezuelas modiga kamp, Europaparlamentet vill också uttrycka sin närhet till och sitt erkännande till det venezuelanska folket: till alla dem som blivit orättfärdigt fängslade för att ha uttryckt sin ståndpunktm till dem som kämpar för att överleva på daglig basis på grund av en brutal regim, till de familjer som sörjer för att de förlorat sina nära och kära under månader av ihållande protester för frihet."

Venezuela har de senaste åren fått en urholkning av sin rättstatsprincip genom den styrande regeringen. Likaså har politiska fångar ökat till att nu vara över ca 600 individer, däribland oppositionsledare Leopoldo Lopes och Antonio Ledezma.