Scania överklagar beslut om EU-böter

Det var i höstas (27 september) som EU-kommissionen beslöt att bötlägga Scania för ca 8,4 miljarder svenska kronor. Nu väljer Scania att överklaga beslutet.

Anledningen till beslutet var att EU-kommissionen, efter sin granskning, kom fram till att Scania ska ha deltagit i en omfattande lastbilskartell som ska ha pågått i14 år

Den 12 december, meddelade Scania att de kommer att överklaga EU-kommissionens beslut och menar att ingen påstådd otillåten samverkan har funnits.

Kartellen ska ha omfattat 6 stycken europeiska lastbilstillverkare. I samverkan med de 5 övriga tillverkarna ska de alltså ha riggat priser och kostnader för ny teknik samt att utsläppsreglerna ska ha påverkats av kartellen. Detta ska ha pågått mellan 1997-2011.

De övriga 5 i kartellen (Daimler, DAF, Iveco, Volvo/Renault och MAN) har enats om förlikning med EU-kommissionen. Där bland annat MAN slapp böter då det var dem som meddelat Kommissionen om kartellen. Scania är alltså den enda som väljer att överklaga.

I och med valet att överklaga uttalade Scania i ett pressmeddelande följande:

"Scania har inte träffat några pan-europeiska överenskommelser med andra tillverkare när det gäller prissättning. Bolaget har inte heller försökt försena introduktionen av nya motorer som uppfyller EU:s lagkrav för avgasutsläpp."