Skolorna i Södertälje bestämmer själva om skolavslutningar

I sociala medier sprids en rad falska rykten om vilka regler som gäller vid skolavslutningar och hur man förväntas förhålla sig till olika traditioner.

I Södertälje är det skolorna själva som planerar och bestämmer över sina avslutningar. En del har skolavslutning i kyrkan – Hölöskolan har till exempel gjort det i många år och gör det i år också – och det finns skolor som firar på skolgården. Varje skola firar sin avslutning utifrån sina egna traditioner och vad som passar dem bäst.

Nationalsången ingår i läroplanen

Det sprids rykten om att svenska nationalsången skulle vara förbjuden. Det stämmer inte. Det är tvärtom så att nationalsången särskilt nämns som en del av läroplanens centrala innehåll i svensk skola. Exakt vilka sånger som framförs just i samband med avslutningen bestämmer varje skola själv över.

- Var försiktig med ryktesspridning. Om du har tankar och åsikter kring hur skolavslutningen bör firas i våra skolor får du gärna höra av dig till mig eller till den skola det berör, säger Elof Hansjons, utbildningsnämndens ordförande.