Som förskollärare påverkar jag människors framtid

Mia Lillsunde är förskollärare med särskilt utvecklingsuppdrag på Kaxbergs förskola i Södertälje kommun. Där har hon jobbat sedan förskolan öppnade för sju år sedan. Vi träffade Mia för att höra mer om hennes jobb och varför hon valt att jobba i Södertälje.

Varför valde du att jobba som förskollärare?

Det jag tänkte på först är att det är ett så omväxlande jobb. Jag jobbade på Astrazeneca tidigare och där fanns det inte samma variation i arbetsuppgifterna. Här får vi variation genom att jobba tillsammans med barnen utifrån deras intressen, det kan vara väldigt omväxlande. Dessutom så får jag göra skillnad för många barn. Det jag gör här är betydelsefullt för någon annan i slutändan och det påverkar någons framtid.

 

Varför tycker du att en förskollärare ska välja att jobba i Södertälje kommun?

Det finns många anledningar… Men vi har ju jobbat jättemycket med Södertäljemodellen, våra öppna miljöer. Vi har en hall och en öppen planlösning med flera olika torg där barnen kan arbeta med olika aktiviteter. Det är väldigt transparent med mycket glas. I början var det kämpigt med de öppna miljöerna men vi har fått jobba mycket med dem och vi har också fått mycket hjälp och stöd från ledningen i det arbetet. Sedan så har vi så fint här runtomkring, det är en stor fördel. Utemiljön är något som alla på vår förskola tycker är positivt. Att vi har så nära till naturen. Och så har vi fantastiska kollegor och barn här också!

 

Vad är det bästa med Södertälje?

Jag tycker att vi är nytänkande om jag ska vara helt ärlig. Det märkte jag när jag fick åka med jobbet till Italien på studiebesök för att lära oss mer om Reggio Emilia-filosofin. Det känns som att vi är i framkant inom Reggio Emilia. Dessutom får vi som förste förskollärare tillgång till ny litteratur väldigt snabbt, jag tycker det är helt fantastiskt att vi får ta del av ny litteratur. Ledningen engagerar sig verkligen i vår kompetensutveckling och prioriterar att vi som förskollärare ska vara pålästa inom den senaste forskningen. Det tycker jag är fantastiskt. 

Mia Lillsunde med förskolebarn