Tips inför bilsemestern

Ska du ut och bila i Europa i sommar? Var då noga med att ta reda på vad för regler som gäller i de länder du passerar.

Det finns vissa saker som kan vara bra att vara uppmärksam på när man ska ut på bilsemester. Här kommer några tips på vägen.

Trafikregler är såklart viktiga att hålla ett extra öga på, men också att de kan variera från land till land. Det är din skyldighet att i förväg ta reda på vad som gäller i respektive land. Böter kan man få även utomlands och detär svårt att hävda att man inte visste om trafikreglerna.Ta också reda på om din helförsäkring är giltig i de länder du passerar. I vissa fall kan en tilläggsförsäkring vara på sin plats. Inom EU, EES länderna + Schweiz behövs inget grönt kort men utanför dessa kan det vara en nödvändighet. Det kan också vara bra att ha med en internationell skadeanmälan med sig. Vänd dig till ditt försäkringsbolag så hjälper de dig med detta.

Ibland krävs också extra utrustning i bilen tex att det är obligatoriskt med vinterdäck i bilen under vissa perioder i Tyskland m.m. En checklista för detta kan du finna på Motormännens hemsida.

I Tyskland finns så kallade miljözoner i särskilda städer. För att få passera en miljözon behövs ett miljömärke till bilen. Om ett sådant skulle saknas riskeras böter på ca 40 euro. I Italien kan vissa platser vara begränsade för bilar och det kan krävas särskilda tillstånd för att passera.

Viktigt att också vara uppmärksam på är att avgifter på vägar, tunnlar, vägfärjor och broar kan förekomma. Mer info om det kan du hitta på Motormännens hemsida men också på Konsument Europa.

Men framförallt, kör varsamt och ansvarsfullt!