2017

Träning bidrar med pengar till välgörande ändamål

2017-12-12

I januari bestämde sig Gärtunas dagliga verksamhet att de skulle träna tillsammans. Björn Holmer och Roger Karlsson som är arbetshandledare berättar att till en början var tanken med träningen att få igång brukarna.

På den dagliga verksamheten arbetar brukarna bland annat med vedklyvning och för att orka med arbetet behövdes det mer styrka och kondition. Snart deltog även personalen på de gemensamma träningspassen.

- Som arbetshandledare arbetar vi som förebilder vilket gjorde att personalen hängde på i träningen, säger Björn. Det blev som en hälsoresa för hela gruppen. Lusten till att äta nyttigare kom med träningen och gruppen har gemensamt bestämt att vi till exempel inte dricker läsk under arbetstid.

Arbetsgruppen har börjat titta på vad de äter och insåg till exempel att vissa brödsorter inte är så nyttiga som de låter. De pratar om att göra små förändringar i sina rutiner för att må bättre.

Gruppen tränar tillsammans i 45 minuter varje fredag och varannan onsdag. De varvar träningen mellan cirkelträning, tabata och body-pump. Träningen har bidragit till att några har gått ner i vikt och några i gruppen som har behövt det har gått upp i vikt. För att inspireras ytterligare har gruppen bestämt sig för att varje kilo upp eller ner lägga 50 kr för insamling till barncancerfonden vid årets slut. Gruppen har nu samlat in 1350 kronor. Att se hur den insamlade summan växer för varje kilo har blivit en sporre för hela gruppen som kommer fortsätta med träningen under nästa år.