Utbildning och framtidsdrömmar diskuterades när stadsdirektören träffade elever

Under kickoffen för skolan på Södertälje Science park fick stadsdirektören Rickard Sundbom tillfälle att prata utbildning och framtid med Elias Elio och Mikhael Behno som går sista året på sambeteendeprogrammet på Täljegymnasiet.

Elias siktar på att bli jurist och Mikhael vill plugga till socionom eller lärare efter gymnasiet. Favoritämnena för båda är samhällskunskap, psykologi och svenska. Rickard träffade Elias och Mikhael i matsalen på campus innan de skulle hugga in på dagens lunch, Södertäljerullen.

Rickard: Vad tycker ni om Täljegymnasiet?
Elias: Jag har varit jättenöjd med min utbildning, och det är ett plus att skolan ligger nära mitt hem.
Mikhael: Jag kan verkligen rekommendera Täljegymnasiet för den som vill gå ett högskoleförberedande program.

Rickard: Varför har det gått så bra för er?
Elias: Det handlar väl om drivet, det är olika från person till person. Men har man föräldrar som pushar på går det lättare. Min mamma har pluggat både engelska och matematik, så hon kan hjälpa mig.

När Rickard frågar om det är något de skulle vilja ändra på så svarar båda att de skulle vilja vara med och påverka vilken skolmat som serveras.

Rickard: Till sist, finns det något ni vill säga till de elever som snart ska välja gymnasium?
Mikhael: Ta vara på chansen som gymnasiet ger. Slarva inte bort möjligheterna du får!

Kickoffen för skolan är startskottet för invigningen av den stora satsningen Södertälje Science Park i januari 2018. I höst etablerar också KTH sitt nya campus med nya utbildningar, 1200 studenter och forskargrupper. Syftet är att skapa en levande, kreativ mötesplats där livskraftiga idéer föds och där högskola och näringsliv möts och delar kunskap.

Södertälje Science Week

Se filmen från första dagen av Kickoff Skolan (27-29 september). Elias och Mikhael berättar om sin inspiration, vad får dem att plugga? Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner berättar om vändningen, från att Astra Zeneca lade ner forskningen i Södertälje, till att samma plats används som navet i den kunskapsstad som nu växer fram.

Läs mer om Kickoff Skolan på  www.scienceweek.se/ .