Demokratifokus på årets medborgardag

På lördag den 14 oktober äger årets medborgardag rum i Södertälje. I år är det extra fokus på demokratifrågor. Syftet är att skapa intresse för hur viktigt det är att vara en del av demokratin och att öka allas upplevelse av att kunna påverka.

På lördag den 14 oktober äger årets medborgardag rum i Södertälje. I år är det extra fokus på demokratifrågor. Syftet är att skapa intresse för hur viktigt det är att vara en del av demokratin och att öka allas upplevelse av att kunna påverka.

– Medborgardagen är till för Södertäljeborna, säger stadsdirektör Rickard Sundbom. Det är en dag som traditionellt sett har präglats av underhållning och där vi har visat upp kommunens verksamheter tillsammans med föreningslivet. Nu spetsar vi till dagen genom att presentera ett tema, och i år blir det demokrati.

– Demokrati kan ibland upplevas vara svårt eller krångligt och det vill vi ändra på, säger Anna Bohman Enmalm, ordförande i demokratiberedningen. Demokrati är en rättighet men förutsätter också att man engagerar sig. Vi vill visa Södertäljeborna hur den demokratiska processen fungerar, fast på ett lättsamt sätt.

Det nya temat kommer tydligt att märkas i programmet. Nytt för i år är bland annat Jämställdhetstorget, Ung Röst och Södertäljeparlamentet.

  • Jämställdhetstorget: Här samlas utställare som arbetar med jämställdhet och har fokus på att stärka och stötta unga tjejer: kulturprojektet Livet Bitch, som bland annat ger smakprov ur sin kommande teaterföreställning,Tjejhuset, en mötesplats för tjejer mellan 13-23 år och Tjejjouren.
  • Ung röst: Ung fritid med fritidsledare tillsammans med politiker och tjänstemän från Demokratiberedningen samlas för att prata med unga Södertäljebor och lyssna på vad de tycker och hur de vill påverka Södertälje. Ung röst vill göra det tydligt för unga hur det är möjligt att påverka i samhället.
  • Södertäljeparlamentet:Under ledning av den välkände Södertäljeprofilen Lasse Karlsson får de lokala politikerna svara på ett antal frågeställningar samtidigt som de försöker få gehör från åhörarna. Vem som gjorde bäst ifrån sig – ja, det avgör publiken.

Nya inslag i scenprogrammet är bland annat TV- och YouTubeprofilen Clara Henry, som föreläser om mens, feminism, YouTube och henne själv. Scenen gästas även av gruppen I just want to be cool” som har miljoner följare på YouTube och är aktuella i TV-programmet Småstad. De presenterar en scenshow med fokus på hur ungdomar kommer till tals, om att använda sina kunskaper för att komma ut med ett budskap och att kunna påverka debatten.

Medborgardagen genomförs i Södertälje stadshus den 14 oktober kl. 12-16.Hela programmet är gratis och finns tillgängligt här!

Mer information:

Rickard Sundbom, stadsdirektör Södertälje kommun, 08-523 010 81, rickard.sundbom@sodertalje.se

Anna Bohman Enmalm, ordförande i demokratiberedningen (S), 08-523 069 37, anna.bohman@sodertalje.se

Robil Haidari, projektledare Södertälje kommun, 08-523 047 23, robil.haidari@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press

www.twitter.com/sodertalje

www.facebook.com/sodertalje