Europeiska universitet måste förbli konkurrenskraftiga

I en allt mer globaliserad värld måste EU fortsätta att vara konkurrenskraftig och hålla tempot gentemot övriga länder. Ett förslag som skulle kunna bidra till just det har lagts fram av Emanuel Macron.

Den franska presidenten Emanuel Macron, har lagt fram en ny vision för 2024 där 20 nya universitet skulle tas fram. På så sätt skulle EU kunna fortsätta bibehålla sin förstklassiga utbildning, forskning och innovation. Förhoppningen är att EU ska kunna hålla samma tempo som andra länder utanför gemenskapen vad gäller tillväxt, utbildning, forskning och utveckling.

I nuläget är universitet inom EU underrepresenterade i topprankningar jämfört med andra internationella universitet. Något som kan öka kvaliten på utbildning är internationalisering och rörlighet, särskilt för högre utbildning, vetenskap och innovation. Ett nätverk av europeiska universitet skulle kunna bidra till just det, genom bla gemensamma examens och gemensamma program.

En hög kvalitet på utbildningarna kan också locka till sig andra talangfulla individer från runt om i världen.

Alla stater inom EU står inför samma utmaning vad gäller konkurrens i en globaliserad värld. Därför är det vitalt med en ny vision för det europeiska forskningsområdet och högre utbildning. Möjligheten med ett strategiskt nätverk av europeiska universitet skulle kunna bidra till ökad konkurrens med resten av världen i framtiden.