Gay-rättigheterna i Europa hotas

Enligt nya undersökningar visade det sig att Malta är det bästa landet att vara gay i. Men, EU-länderna Lettland och Polen kommer inte långt efter det värst rankande landet, Azerbaijan.

Undersökningen är utförd av den icke-statliga organisationen Ilga-Europa som är placerad i Bryssel. Det man tittat på är hur HBTQI lagarna och policier efterlevs i landet. Efter Malta toppades listan av Belgien, Norge, Frankrike, Finland och Storbrittanien.

På kartan ovan kan man snabbt få en överblick över läget från de gayvänligaste till det mest fientliga. Grön = mest gayvänlig, röd= fientlig.HBTQI personer i Polen blir fortfarande utsatta för diskriminering och uttalade till Ilga-Europe följande: 

" Fysiska attacker som rapporteras av enskilda HBTQI-personer [i Polen] är inte bara statistik. De är personliga fall." Med vilket man ville visa på att Ilga-Europes undersökning var missvisande. Men enligt undersökningen kan man se att fientligheten ökar ju längre öst och söder man kommer i Europa, alltså ju närmare man kommer Ryssland, Turkiet och Azerbaijan.

 Det har bland annat rapporterats om att Turkiet fänglas HBTQI aktivister. Det kan sägas vara ett resultat efter statskuppen 2016, efter det har civilsamhället kännt av ett hårdare klimat via bland annat prideparaden. 

Ilga-Europe uttalar att de är oroliga över den populistiska trednden som sveper över Europa. Med ökad populism och nationalism ser man att civilsamhället blir den nya syndabocken.

Även de länder som rankats högt för att vara gay-vänliga har tendenser av diskriminering av HBTQI personer. Malta har fortfarande problem med hatpropaganda/ hets mot folkgrupp och intolerans.

Bilden lånad från: rainbow-europe.org