Grafikens hus återuppstår i Södertälje

Grafikens Hus styrelse har beslutet att etablera sig i Södertälje. Tillsammans med kommunen kommer Grafikens Hus i Södertälje fortsätta arbetet för ökad kreativitet och delaktighet.

Grafikens Hus styrelse har beslutet att etablera sig i Södertälje. Tillsammans med kommunen kommer Grafikens Hus i Södertälje fortsätta arbetet för ökad kreativitet och delaktighet.

Grafikens Hus är ett museum för samtida grafisk konst som producerar, samlar och visar verk som breddar och förändrar. Arbetet präglas av en ständig nyfikenhet på allt som händer inom grafisk konst – från det internationella till det lokala, och att låta nya grupper möta grafiken, och möta varandra, genom en pedagogik i framkant.

– Grafikens Hus verksamhet går helt i linje med de visioner vi har för Södertälje. Här finns ett rikt konstliv med många föreningar och lokala konstnärer och vi ser hur Grafikens Hus som internationell aktör kommer att berika hela kulturlivet, säger Staffan Jonsson, Kultur- och fritidschef Södertälje kommun.

Just nu tittar Grafikens Hus och kommunen bland annat på byggnaden Gjuteriet vid Tom Tits. Huset har med sin långa historia och spännande arkitektur en särskild roll i Södertälje.

– Södertälje kommun och vi på Grafikens Hus delar en gemensam syn på kulturens roll i samhällsutvecklingen. Vi verkar för att göra den grafiska konsten tillgänglig för alla och med kommunen som partner ser vi en spännande och hållbar framtid. Det känns fantastiskt roligt, säger Nina Beckmann, vd på Grafikens Hus.

Grafikens Hus invigdes 1996 i Mariefred. Efter en förödande brand i mars 2014 förstördes hela konsthallen inklusive verkstad, samling och all konst. Men från och med årsskiftet kommer alltså den fasta punkten vara Södertälje. Det blir en nystart, men historiken finns också kvar.

Mer information:
Staffan Jonsson, kultur- och fritidschef, 08-523 064 64, staffan.jonsson@sodertalje.se
Nina Beckmann, vd Grafikens hus, 070-491 19 96, nina.beckmann@grafikenshus.se
Angelica Vallgren, pressansvarig, 08-523 066 03, angelica.vallgren@sodertalje.se