2018

Hallå där Malin Melander!

2018-09-03

...som till sommaren avslutade kommunens ett-åriga Ledarskapsforum och nu har en roll som gruppledare på Geneta familjecentral på halvtid.

Varför har du gått utbildningen? Anmälde du dig själv eller blev du rekommenderad av någon annan?

- Jag kände ett sug efter en ny utmaning och en vilja att vidareutvecklas, då kändes ledarskapsforum som en möjlig väg att gå. Jag anmälde mig själv men hade tidigare fått information om utbildningen från min chef och pratade med både min chef och gruppledare innan jag sökte.

Vad var bäst med utbildningen?

- Det var flera saker som var bra. Innehållet var intressant och givande men det som var allra bäst var att vi gavs tid att reflektera och arbeta med oss själva. Det kan vara svårt att få till i vardagen att få möjlighet att både reflektera över sig själv, sin roll och sin organisation. Men det har givit mig många nya idéer och insikter - både när det kommer till mig själv men även organisationen jag verkar i.

- Jag gillade också att vi fick möjlighet till olika former av utbyten med andra personer, även personer utanför mitt eget verksamhetsområde och min egen organisation. Det gav mycket, dels genom att det berikade diskussionerna vi hade under utbildningen och att jag fick möjlighet att bygga ett nätverk med intressanta och drivna personer som jag kan fortsätta träffa även efter avslutad utbildning.

Berätta vad du lärt dig om dig själv som person?

- Jag har fått syn på saker hos mig själv, som hur jag kommunicerar och vad som triggar mig i kommunikation med andra. Som tur är har jag också lärt mig en del om vad jag kan göra istället och vad jag kan träna på och jobba med för att kommunicera mer effektivt och schysstare. Jag har också blivit bättre på att se skillnaden mellan roll och person, både när det kommer till mig själv och andra vilket känns som en himla bra lärdom att ha med sig i livet, inte bara på mina nuvarande tjänster.

- Något jag inte tänkt på förrän när jag fick frågan är att jag har fått syn på min egen utveckling. Det känns kul att se att jag faktiskt förändrats och utvecklats under mina år inom socialtjänsten. Det gör det enklare att fortsätta försöka utvecklas och ta tag i de där bitarna som kan kännas lite svåra att ta tag i tror jag.

Vad tar du framförallt med dig? Hur kommer du ha användning av dina nya kunskaper?

- Kunskaperna och insikterna kring roll och person tycker jag känns oerhört användbara oavsett vilken roll man än har. Kunskaperna har gjort det lättare för mig att förhålla mig till mina olika roller på arbetet, särskilt nu när jag har flera olika tjänster. Jag försöker nu omsätta dem i praktiken, ibland mer framgångsrikt och ibland mindre framgångsrikt.

- Men bara att jag har en förståelse samt ord för de olika delarna och hur det fungerar har redan hjälpt mig när jag klev in i min nya tjänst som gruppledare och när jag växlar mellan mina olika roller.

Vad händer framöver, går du in i en ledarroll på något vis?

- Jag arbetar sedan i april halvtid som gruppledare på Geneta Familjecentral, en möjlighet jag fick till stor del tack vare Ledarskapsforum. Det är ett kul och givande arbete i en spännande verksamhet som jag är övertygad om kan göra skillnad för de som tar del av det vi erbjuder, vilket är väldigt stimulerande.

- Resten av tiden arbetar jag som socialsekreterare samt utbildar i metoden Signs of Safety på barn och ungdom, en tjänst jag hade på heltid innan ledarskapsforum.

Kort om Malin

Familj: Sambo

Bor: I Tullinge

Intressen: Jag tycker att psykologi och mänskliga beteenden är spännande och lyssnar kanske lite för gärna på podcasts om seriemördare och andra otrevliga människor. Har tidigare arbetat med politik och försöker fortfarande hänga med lite övergripande.

Drivkrafter: Jag gillar utveckling och när saker inte står still för länge. Jag blir rastlös om jag inte får lära mig nya saker lite då och då.