Hallå där Mikael Lindén, naturvårdare på Naturcentrum!

23-27 april är det naturvecka på Södertäljebyrån när kommunens nya utflyktsguide lanseras. Mikael Lindén från Naturcentrum berättar mer om vad en naturvårdare arbetar med och den nya utgåvan av naturguiden!

Kan du berätta lite om vilka ni är som jobbar på Naturcentrum och vad ni har för uppgifter?

Vi är 7 stycken passionerade kollegor som jobbar med natur & friluftsliv, Södertälje naturskola, skogsförvaltning och viltvård.
Finns så mycket att säga om det vi gör men i stora drag så jobbar vi tre naturvårdare med naturreservat, vandringsleder, friluftsliv, hållbar samhällsutveckling och naturvård kring hagmarker, vattendrag, skog och trädmiljöer. Två pedagoger på naturskolan jobbar med klassbesök och lärarfortbildning. Vi har en skogsförvaltare som sköter kommunens skogar och en viltvårdare som sköter viltvården.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Vi är väldigt bundna till årstiderna med mycket jobb på kontoret under vinterhalvåret då vi jobbar med marknadsföring och ansöker om pengar. På sommaren blir det mer utejobb med utveckling och skötsel av naturmiljöer. Men en typisk dag nu på våren kan t.ex. se ut så här:

  • Startar tidigt med rensning och svar på mail.
  • Arbetsmöte med kollegan Anton om ansökningar för pengar till våtmarksrestaureringar.
  • Visar jobb för entreprenörer kring skötsel av Måsnarenleden.
  • Slår på vatten till betesdjuren som snart anländer till hagarna i Moraåns dalgångs naturreservat.
  • Avslutar dagen med möte hos Telge bostäder om en ekosystemstig som de vill skapa och där vi ska ge lite förslag på utformning/ideér.
  • Åker hem och reflekterar och blir glad, ännu en gång, över att jag har kommunens bästa jobb!

Under nästa vecka lanserar ni en efterlängtad ny utgåva av en naturguide för Södertälje kommun. Vad är det för något?
Det är en utflyktsguide till naturreservat och andra utflyktsmål i den fantastiska naturen runt om i Södertälje kommun. Här finns en lång kuststräcka, berg och dalar, storskogar, myrar, sjöar så det är mycket variation. Dessutom finns det öppna kulturlandskapet med hagmarker, åkrar och mäktiga lövträd. Vi har 24 naturreservat och utöver det flera andra utflyktsmål, vandringsleder och fornlämningar som är värda ett besök.

Under nästa vecka flyttar naturen och vi på Naturcentrum in på Södertäljebyrån. Lokalen kommer vi att inreda med naturmaterial och en kortare frågesport finns för den som vill ha en liten utmaning. På bildskärmarna har vi vackra bilder från Södertäljes natur och fågelsång fyller lokalen. Fredagen den 27 april mellan 14:00-15:30 så är vi på naturvården själva på plats och berättar om våra favoritställen och svarar på frågor. Utanför på Saltsjötorget grillar Friluftsfrämjandet korv till den hungrige.

Vilket är ditt eget favoritreservat eller plats i naturen i Södertälje?
Jag har alltid uppskattat lugnet, den lite utmanande leden och den vackra vyn över havet från bergryggen i Kalkbergets naturreservat som ligger på östra Mörkö. Att jag gifte mig här bidrar nog även till att det är en favorit.