Hur lät julen förr? Jul med musikfokus nyhet på Torekällberget

Få saker är så intimt förknippade med julen som musik. I år kan besökarna till friluftsmuseet Torekällberget uppleva julen i gamla Södertälje med nya sinnen. På programmet står folkmusik och psalmer, skillingtryck och Luciatåg.

Få saker är så intimt förknippade med julen som musik. I år kan besökarna till friluftsmuseet Torekällberget uppleva julen i gamla Södertälje med nya sinnen. På programmet står folkmusik och psalmer, skillingtryck och Luciatåg.

Jul på Torekällberget genomförs den 27 november och den 4 december. På programmet står torghandel, tivoli, jultomte, julstök i de gamla kulturhistoriska stadskvarteren såväl som i gårdsmiljöerna, Glima dränglekar, kasperteater och loppcirkus.I år blir det fokus på musiken i juletid, något som kommer att vara ett genomgående inslag i kulturhistoriska miljöerna.

– Julen har förändrats på många sätt, men vi kan känna igen oss i att det sjungs särskilda visor eller psalmer som handlar om julen eller förknippas med julen, säger Susanna Lovén, projektledare för Jul på Torekällberget. I Lideby skola kommer fröken att sjunga julpsalmer med barnen och i Pagelska gården övar de på julens musik, berättar Susanna Lovén, projektledare för Jul på Torekällberget.

Skådespelaren och musikern Gustav Gälsing ansvarar för kasperteatern och kommer även att spela julsånger och skillingtryck med sina vänner:

– Vi kallar oss Kringelorkestern och spelar dragspel, bas, tvättbräda och fiol. Jag vågar utlova en väldigt härlig stämning!

Programmet på Torekällberget syftar till att levandegöra historien från förra sekelskiftet och 1900-talet. På Jul i Torekällberget pågår det intensiva förberedelser inför julen. Bland annat kan besökarna titta in i köket hos systrarna Pagels där det bjuds på nogg och lagas mat över öppen eld. I salongen pyntas granen med russingirlanger. Hos familjen Jansson bakas pepparkakor i vedspisen och i Lideby skola gör fröken Ullberg pappersblommor till granen. I Handelsbodshuset kan besökaren se julgranar från 1900-talet eller botanisera bland julbonader, julgranskulor, traditionellt julgodis och hantverk. Lokala produkter och lokala hantverkare finns på stadens lilla torg.

Den 4 december ingår även kröning av Lucia och Luciatåg i programmet, i samarbete med Kulturskolan och Södertälje kammarkör.

Mer information:

Susanna Lovén, projektledare för Jul på Torekällberget, 08-523 038 16, susanna.loven@sodertalje.se


Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 06 603, helene.p.andersson@sodertalje.se