”Kärleken är fri” – temavecka på Täljegymnasiet

Den 18 oktober inleds temaveckan ”Kärleken är fri” på Täljegymnasiet. Syftet är att uppmärksamma barnkonventionen, mänskliga rättigheter, jämställdhet och HBTQ- frågor.

Den 18 oktober inleds temaveckan ”Kärleken är fri” på Täljegymnasiet. Syftet är att uppmärksamma barnkonventionen, mänskliga rättigheter, jämställdhet och HBTQ- frågor.

– Kärleksveckan är till för att kasta ljus på det som vanligtvis inte syns, nämligen våld och förtryck, säger Fadi Istifan, kurator på Täljegymnasiet. Vi vill upplysa eleverna om att kärleken i sig är fri, tyvärr är inte rätten att välja sin kärlek en självklarhet för alla, bakom många stängda dörrar lever barn och ungdomar i förtryck.

På programmet står en teaterföreställning som handlar om individens rätt att välja identitet och grupptillhörighet liksom rätten till sin kropp, sin sexualitet och att själv få välja partner. Alla elever deltar i värderingsövningar, och i slutet av veckan finns organisationer, föreningar och socialtjänsten på plats och berättar hur de arbetar med dessa frågor. 

– Att under en vecka diskutera barns rättigheter gör det möjligt att visa eleven att vuxenvärlden vill ta ansvar för barn som är eller riskerar att utsättas för övergrepp, säger rektor Maria Leonardsson. Dessutom innebär det ökad kunskap hos elever, lärare, organisationer och myndigheternas personal.

Projektet ”Kärleken är fri” är ett samarbete mellan Täljegymnasiet och Rädda barnen. Programmet vänder sig till alla elever i årskurs 1.

Mer information:
Maria Leonardsson, rektor Täljegymnasiet, 08-523 043 79, maria.leonardsson@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se