Matfilmfestival lanseras i Södertälje

Två dagar med massor av prisbelönta filmer om mat från hela världen. Utställningar och föreläsning om mat. Lite provsmakningar att snaska på under och mellan filmerna. Allt under ett tak. Den 17–18 mars går Södertäljes första mat- och filmfestival av stapeln.

Två dagar med massor av prisbelönta filmer om mat från hela världen. Utställningar och föreläsning om mat. Lite provsmakningar att snaska på under och mellan filmerna. Allt under ett tak. Den 1718 mars går Södertäljes första mat- och filmfestival av stapeln.

Under två dagar kan mat- och filmälskare använda sinnena på flera sätt med fokus på mat. Hela 22 internationella kortfilmer och tre långfilmer med fokus på mat visas i stadshuset där det samtidigt finns möjlighet att smaka på ekologiska och hållbara matprodukter. Det är konceptet för den nya matfilmfestivalen som arrangeras av kultur- och fritidskontoret och EU-projektet MatLust. Under festivalen utses också årets mottagare av The Twisted Bun Award 2017.

– Restaurang och bio hör ihop, säger projektledare Michael Alonzo. Vi har tillgång till en modern biograf med en restaurang som arbetar medvetet med hållbarhet och kvalitet. Det här är något för människor som gillar mat och film, på riktigt.

– I Södertälje arbetar vi strategiskt för hållbar mat och ekologiska råvaror, och det är något vi vill visa upp på festivalen, säger Sara Jervfors, kostchef i Södertälje och projektchef för MatLust. Vår förhoppning är att livsmedelsföretagen exponeras, nätverkar och utvecklas genom festivalen, samtidigt som vi profilerar Södertälje som en innovativ och nytänkande kunskapskommun inom mat och hållbarhet.

Filmerna som visas kommer från hela världen och har bara fokus på mat. Bland titlarna märks Chef, Brakfesten och The Lunchbox.

– Maten har en djupare innebörd än vad man kanske tänker sig, säger Michael Alonzo. Vad som är förvånande är hur mycket filmerna handlar om identitet. Mat är mycket mer än bara näringsämnen. Filmerna genomsyras i själva verket av kulturarv, det tycker jag är intressant.

Matfilmfestivalen pågår i Södertälje stadshus den 17-18 mars. Filmpasset kostar 150 kronor och ger tillgång till samtliga filmer och en tallrik med smörrebröd. Producenter från hela Stockholmsområdet bjuder på provsmakningar av lokalt producerade råvaror. Hela programmet och mer information om The Twisted Bun Award finns här https://www.matfilmfestival.se/

Mer information

Michael Alonzo, projektledare Södertälje kommun, 08-523 015 21, michael.alonzo@sodertalje.se

Sara Jervfors, kostchef Södertälje kommun och projektchef för MatLust, 08-523 064 66, sara.jervfors@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press

www.twitter.com/sodertalje

www.facebook.com/sodertalje