2018

Mycket nytt i årets julbelysning

2018-11-12

På Black Friday den 23 november kommer Södertälje att lysas upp av nära 700 000 ljus. Kommunen, Centrumföreningen och fastighetsägarna satsar stort tillsammans på julbelysningen i år. - Det var länge sedan vi gjorde en sån här satsning. Det blir många nyheter på flera platser i centrum i år, säger Tomas Lindgren, parkingenjör på Samhällsbyggnadskontoret.

De senaste åren har julbelysningen i Södertälje centrum bestått av bland annat ljusspann mellan husen på Nygatan/Järnagatan, isskulpturen i Maren och några träd som lysts upp av ljusslingor. Det kommer finnas även i år, men i vinter satsar både kommunen, fastighetsägarna och Centrumföreningen extra mycket på belysningen.

- Det var fem, sex år sedan vi gjorde en liknande satsning på julbelysning. Nu började det bli dags att göra något nytt, det är viktigt eftersom centrumbesökarna vänjer sig snabbt vid det som alltid sitter uppe, säger Tomas Lindgren.

I år kommer det att tillkomma ny belysning på flera platser i centrum. I Centralparken, bakom stationshusen, kommer det stora trädet att lindas med slingor, men även stora, röda hjärtan kommer sättas upp. En stor upplyst ren kommer att ställas i parken, betandes i rabatten.

- Vi kommer att sätta upp fem olika djur i Stadsparken bredvid, en plats som annars kanske upplevs lite tråkig. De här ljusskulpturerna tror vi kommer att liva upp parken.

På marmorfontänen på gågatan kommer ett lock att läggas och där placeras ljus i form av en fontän som ser ut att spruta vatten. Förutom detta kommer centrum att livas upp av belysning på Nygatan, Järnagatan, gågatan och flera träd i området. Några av träden kommer att lysa rött i december, för att sedan skifta till vitt efter nyår.

- Vi tycker att det är väldigt roligt att fastighetsägarna i centrum gemensamt satsar på julbelysning i år. Vi tror att det kommer att ge besökarna en härlig upplevelse när fastigheterna längs Storgatan har likadan fasadbelysning, säger Dikran Masso, fastighetsförvaltare på Telge Fastigheter.

Tillsammans med Centrumföreningens satsning på belysning kommer Södertälje att lysas upp av nära 700 000 ljus.

- Det känns kul att vi jobbar samordnat och tillsammans med att lysa upp stadskärnan och vi ska försöka göra förbättringar varje år. Ambitionen är att vi jobbar långsiktigt och förnyar julbelysningen med något varje år, säger Aljoša Lagumdžija Centrumchef på Centrumföreningen.

I år kommer de ljusprydda granarna på Stora torget, Marenplan, Saltsjötorget och i Södertälje hamn även att prydas med stjärnor i toppen.

På Black Friday den 23 november kl 16 tänds julbelysningen i centrum. Men även efter detta datum kommer det löpande att tillkomma en del ljusfigurer.

- Vi hoppas att folk går ner på stan för att titta på vad som är nytt. Vår förhoppning är att man ska tycka att centrum ska känns mysigt och att det ska ge en riktig julstämning! säger Aljoša Lagumdžija.

Borgmästarparken kommer att lysa upp av ett av träden i parken.