Nu öppnar Camitzka villan och kägelbanan igen

På söndag den 9 maj klockan 12.00 nyinviger vi Camitzka villan och kägelbanan på Torekällberget. Kommunalråd Susanne Bergström (S) håller i saxen och hälsar alla hjärtligt välkomna.

På söndag den 9 maj klockan 12.00 nyinviger vi Camitzka villan och kägelbanan på Torekällberget. Kommunalråd Susanne Bergström (S) håller i saxen och hälsar alla hjärtligt välkomna.

Camitzka villan var en större sommarvilla som låg precis ovanför Badparken i Södertälje. Villan byggdes av brukspatronen G. W. Camitz och hade en vacker trädgård. Museet har återskapat trädgårdens karaktär återskapat och lagt till en kägelbana som kommer från en annan burgen miljö; Liljevalchs villa i Saltskog. Museet har på det viset fått en bra högreståndsmiljö från slutet av 1800-talet. 

Landskapsarkitekt Åsa Wilke från Nova Mark har ritat repliken av den Camitzka trädgården. Flera av de snickerier som en gång fanns i trädgården har nu rekonstruerats och uppförts på museet. Staketet i trädgårdens ytterkant är kopierat från Borgmästarvillan men ett liknande fanns också vid Camitzka villan. 

Det enda tillägget i museets trädgård som inte är ursprungligt är trädkojan men trädkojor var ett vanligt inslag i 1800-talets trädgårdar. Uppifrån kojan har man fin utsikt över Södertälje.

– Museet kan naturligtvis inte vänta på att ett träd som kan bära kojan ska växa upp. Tills vidare står kojan på stolpar i marken så att trädet som planteras under kojan får växa till sig ordentligt, säger Stefan Sundblad, museichef på Torekällberget. 

Kägelbanan har renoverats av Rosersbergs byggnads AB, ett företag som är specialiserat på att renovera äldre kulturhus. Renoveringen har skett under överinseende av stadsantikvarie Tomas Örn. Kägelbanor var vanliga i högreståndsmiljöer och är här inbyggd med en salong för mindre familjefester. Salongen med kamin och vackra armaturer har återskapats in i minsta detalj och här kan besökare slå sig ner om det är dåligt väder. I sommar är banan öppen för spel. 

Mer information:

Stefan Sundblad, museichef, 08-523 021 18, stefan.sundblad@sodertalje.se

Tomas Örn, stadsantikvarie, 08-523 034 93, tomas.orn@sodertalje.se 

Med vänliga hälsningar 

Torekällberget
Södertälje kommun