Pressinbjudan: Invigning av litterära skyltar i Södertälje

Nu får Södertälje två litteraturskyltar, som ett resultat av ett medborgarförslag. Skyltarnas citat kommer från Göran Rosenbergs ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” och Sven Delblancs ”Stadsporten”. Varmt välkommen till invigningen! Tid: lördag den 9 september kl 14.00 (underhållning och fika från kl. 13.30) Plats: Olof Palmes plats, Järnagatan 4 ovanför Maren

Nu får Södertälje två litteraturskyltar, som ett resultat av ett medborgarförslag. Skyltarnas citat kommer från Göran Rosenbergs ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” och Sven Delblancs ”Stadsporten”. Varmt välkommen till invigningen!

Tid: lördag den 9 september kl 14.00 (underhållning och fika från kl. 13.30)
Plats: Olof Palmes plats, Järnagatan 4 ovanför Maren

– Litteraturskyltar kan ge Södertäljeborna ett nytt sätt att uppleva sin stad, säger Anna Bohman Enmalm, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (S). De kan levandegöra staden och skapa sammanhang för medborgarna. Det är extra roligt att det här är resultatet av ett medborgarförslag, och vi hoppas på att fler förslag kommer in!

– Skyltarna ger också inblick i två fantastiska författarskap, säger bibliotekschef Helena Gomér. Vi hoppas de väcker nyfikenhet och lockar till mer läsning, böckerna finns på våra bibliotek och vi ser fram emot nya besökare. 

Göran Rosenberg föddes 1948 i Södertälje dit föräldrarna kom efter andra världskriget som överlevande från nazismens förintelseläger. ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” (2012) handlar om Göran Rosenbergs fars väg från Auschwitz till den lilla staden Södertälje med den stora lastbilsfabriken.

Sven Delblanc föddes 1931 i Kanada och avled 1992 i Uppsala. Han flyttade till Vagnhärad 1934 och till Södertälje 1944. Romanen ”Stadsporten” (1976) är en del i Hedebysviten som skildrar Sven Delblancs barndoms Sörmland.

Skylten med utdrag från ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” kommer att placeras längs med gångstråket vid Saltsjöbron.Skylten med utdrag från ”Stadsporten” kommer att placeras vid Olof Palmes plats. Texterna är på svenska och engelska, tillsammans med ljudfiler på arabiska, finska, svenska och engelska. 

Mer information:

Anna Bohman Enmalm, ordförande kultur- och fritidsnämnden (S), 08-523 069 37, anna.bohman@sodertalje.se

Helena Gomér, bibliotekschef, kultur- och fritidskontoret, 08-523 022 59, helena.gomer@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press

www.twitter.com/sodertalje

www.facebook.com/sodertalje